Румънският премиер "уловен" да пуши и пие в кабинета си с министри в нарушение на мерките

"Румънското правителство - единственият ресторант, отворен по време на пандемията", шегуват се хора в социалните мрежи

Премиерът на Румъния Людовик Орбан беше обвинен в нарушаване на коронавирусните ограничения на собственото си правителство, след като се появи снимка как той пуши и пие в кабинета си с няколко членове на кабинета.

На направената със смартфон снимка се вижда как Орбан пуши цигара, заобиколен от четирима членове на кабинета, никой от които не носи маски или практикува социално дистанциране.

Външният министър Богдан Ауреску е с пура, докато маските лежат на масата до бутилки с алкохол.

Еуген Теодоровичи, сенатор на опозиционната Социалдемократическа партия (ПСД), беше един от първите, който публикува снимката в социалните медии.

"Това се случва в кабинета на премиера. Това правят либералите, докато управляват. Засрамете се", написа той във Фейсбук.

Орбан каза, че снимката е направена на 25 май - неговият 57-и рожден ден.

"Някои колеги дойдоха да ме изненадат. Дадох им нещо за ядене, чаша вино, уиски. Не носехме маски, защото току-що свършихме да се храним", каза Орбан пред агенция Mediafax.

Румъния отчете повече от 19 000 случаи на коронавирус и 1 253 смъртни случая.

След два месеца на блокиране, Румъния облекчи ограниченията на 15 май, когато маските останаха задължителни в обществения транспорт и други затворени обществени места.

Всички барове, кръчми и ресторанти са затворени, като откритите площи на заведенията трябва да се отворят отново при строги условия от 1 юни.

Бившият премиер Дачиан Чолош, сега лидер на групата Обновяване на Европа в Европейския парламент, заяви, че Орбан трябва да се извини.

"Ние сме в разгара на кризата в общественото здравеопазване и всяка грешна стъпка подкопава доверието в властите в момент, когато това е най-необходимо", написа Чолош във Фейсбук.

Докато някои изразиха възмущение, че правителствените служители не спазват правилата, други превърнаха снимката в меме.

"Румънското правителство - единственият ресторант, отворен по време на пандемията", гласи едно от тях.

Орбан заяви, че е готов да плати глобата за пушене на закрито, което Румъния забрани през 2016 г.

"Пушач съм, направих човешка грешка и признавам това", каза той.

Споделяне

Още от Европа