Румънският премиер Виктор Понта вече е обвиняем за измами и пране на пари

Понта напуска специализираната прокуратура, където бе привикан да даде показания за повдигнатите му обвинения., сн. ЕПА/БГНЕС

Румънският премиер Виктор Понта бе обвинен от прокуратурата в документни измами, укриване на данъци и пране на пари в понеделник. Това стана само часове, след като подаде оставката си като лидер на Социалдемократическата пария с мотива, че иска да докаже невинността с във воденото срещу него разследване, а то междувременно бе облечено в обвинения.

Веднага след новината за обвиненията, придружени със запор на имущество на Понта като компенсация на щетите, претърпени от държавата, румънската опозиция започна да събира подписи за отстраняването му от министър-председателския пост.

Обвиненията срещу премиера са свързани с времето, когато е бил адвокат и той бе привикан още в понеделник да даде показания в специализираната прокуратура за борба с корупцията.

От началото на юни Понта е разследван за конфликт на интереси, пране на пари и неплащане на данъци. Президентът Клаус Йоханис го призова да напусне премиерския пост, но Понта отказа. Той отрича да е извършил нещо нередно и сега обяви оттеглянето си от председателския пост на Социалдемократическата партия, за да докаже невинността си.

Понта обаче не се отказва от премиерския пост, по думите му, за да "изпълни дълга си към милионите румънци".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани