Румънският президент Бъсеску регистрира партията си Народно движение

"Ражда се партията на президента Траян Бъсеску, а Демократично-либералната партия се пропуква", пишат румънските вестници във вторник по повод съобщението, че фондацията Народно движение ще подаде необходимите документи, за да бъде регистрирана като партия.

Еуджен Томак, парламентарист, който подаде оставка от опозиционната Демократично-либерална партия /ДЛП/ миналия петък, ще бъде временен председател на новата формация до първия ѝ конгрес, съобщава вестник "Путеря", като отбелязва, че още двама парламентаристи и 22 кметове от ДЛП са обявили, че преминават в новата партия.

Вестник "Ромъния либера" отбелязва, че движението ще бъде регистрирано като партия близо две години след лансирането на проекта и че през това време, макар и без юридическа форма и изявени лидери, формацията е успяла да привлече голям брой демократ-либерали, недоволни от ръководството на лидера Василе Блага.

Фондация Народно движение бе представена официално на 7 април на пресконференция, като неин председател беше Мариан Преда, декан на Факултета по социология на Букурещкия университет. Фондацията бе лансирана от няколко съветника на президента Бъсеску, сред които Кристиан Дяконеску, Даниел Фунериу и Себастиан Лазарою. Едната от дъщерите на Бъсеску - Йоана, пък регистрира Народно движение като запазена марка още миналата година. Оттогава в румънските медии периодично се спекулираше, че това ще бъде новата партия на президента.

Споделяне

Още от Балкани

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?