Румънският президент бе задължен от КС да освободи Лаура Кьовеши

Румънският президент бе задължен от КС да освободи Лаура Кьовеши

Румънският президент Клаус Йоханис трябва да освободи ръководителя на антикорупционната прокуратурата Лаура Кьовеши, за да разреши институционалния си конфликт с правителството. Това постанови румънският Конституционен съд в сряда, съобщи Ройтерс.

КС бе сезиран от управляващата социалдемократическа партия с въпроса дали Йоханис е създал конфликт между изпълнителната власт и президентската институция с отказа си да издаде указ за освобождаването на прокурора Кьовеши.

Румънският президент отхвърли през април искането на правителството да освободи популярната в страна шефка на антикорупционната прокуратура. Предложението бе отправено от министъра на правосъдието Тудорел Тоадер, който започна процедурата по освобождаване през февруари, след като обвини Кьовеши за "увреждане на образа" на Румъния и превишаване на правомощията си.

Причината е, че тя критикува остро съдебните реформи на правителството.

Искането за освобождаване доведе до мащабни улични протести в Букурещ, а Европейската комисия изрази тревогата си, че резултатите от борбата с корупцията в Румъния не са необратими.

Над 100 000 души бяха подписали петиция, призовавайки Йоханис да не освобождава Лаура Кьовеши. Той се вслуша в призивите и отказа с аргумента, че мотивите на правосъдния министър са крайно неубедителни. Сега президентът е принуден от Конституционния съд да подпише указа.

АФП напомня, че Кьовеши си е спечели твърде влиятелни врагове в Румъния, тъй като много от осъдените от антикорупционната прокуратура са близки до управляваща социалдемократическа партия.

По-рано тази година Кьовеши заяви, че агенцията е разследвала рекорден брой случаи през 2017 г. въпреки "безпрецедентните атаки" на политическите органи.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа