Румънският президент номинира свой съпартиец за премиер

Новоизбраният румънски президент Траян Бъсеску номинира в сряда висшия челна на своята партия Калин Попеску Търичану за министър - председател на страната.

Търчиану, на когото бяха дадени 10 дни, за да представи новото правителство пред парламента, обяви, че ще направи това на 29 декември.

Бизнесменът Търчиану, който е съпредседател на съюз Справедливост и истина, се опитва да състави коалиция около своята партия, която няма мнозинство в парламента.

Миналата седмица Бъсеску заплаши, че ще свика нови парламентарни избори, ако парламентът не успее да избере кабинет.

Номинацията на Търичану бе предшествана от разговори с по-малките партии в проектокоалицията.

Президентът каза, че избрал Търичану, защото той бил най - подходящата личност да оглави правителство, решено да се бори с корупцията.

"Аз съм задължен да намеря политическа формула, за да изпълня обещанията, заради които бях избран и съюзът е единственият, който може да направи това", каза той.

Ако парламентът отхвърли правителството на Търичану, Бъсеску ще определи отново министър-председател и ако и неговото правителство не получи вот на доверие, ще бъдат свикани предсрочни избори.

В новото правителство ще участва съюз Справедливост и истина и вероятно Демократичният съюз на унгарците в Румъния, както и Румънската партия на хуманистите, която участва на парламентарните избори на 28 ноември заедно с досега управлявалата Социалдемократическа партия (СДП).

Алин Теодореску, който е член на ръководството на СДП, окачестви определянето на Търичану за премиер на Румъния като "грешка", отбелязва АП.

Председателят на СДП и досегашен премиер на страната Адриан Нъстасе заяви, че Търичану е трябвало да номинира кандидат от неговата партия.

Според говорителя на СДП Титус Корлъцян, цитиран от АФП, социалдемократите оспорват номинацията на Търичану за премиерския пост, тъй като тя противоречи на "волята на избирателите".

На изборите на 28 ноември СДП получи 37 на сто подкрепа, а съюзът Справедливост и истина на Бъсеску и Търичану 31 процента.

Споделяне

Още от Балкани