Румънският президент отказа да подпише ново споразумение с МВФ

Румънският президент Траян Бъсеску отказа да подпише меморандума за разбирателство, договорен от правителството с Международния валутен фонд (МВФ) с мотива, че не е съгласен с въвеждането на нов данък върху горивата. Така на практика документът, договорен в Букурещ миналия месец, няма да може да бъде изпратен във Вашингтон, където за 18 декември е планирано заседание на борда на МВФ във връзка със заема.

При това положение бордът на Фонда ще обсъди най-вероятно през март темата за споразумението с Румъния, съобщиха правителствени източници, цитирани от румънските медии.

Зарада отказа румънският премиер Виктор Понта предложи на президента среща, в която да участват управителят на централната банка Мугур Исъреску, както и финансовият министър Даниел Кицою и делегираният министър за бюджета Ливиу Войня, предаде Медиафакс, цитирана от БТА.

Медиафакс отбелязва, че курсът на леята спрямо еврото се е покачил до 4,4684 леи за едно евро, което е най-високото ниво за последните два месеца и половина, след отказа на Бъсеску да подпише меморандума с МВФ.

Управителният съвет на МВФ одобри на 27 септември ново предпазно споразумение за Румъния на стойност два милиарда евро за срок от две години, към които се добавят още два милиарда евро от ЕК. Това е трето поред споразумение за страната от началото на икономическата криза. През 2009 г. Румъния сключи двугодишно стендбай споразумение с МВФ, Европейския съюз и Световната банка в размер на 20 милиарда евро, а след изтичането му през 2011 г. Букурещ подписа ново споразумение от предпазен тип също за две години на стойност 5 милиарда евро.

Международният валутен фонд очаква румънските власти да решат дали желаят да променят необходимите мерки за постигане на целевия бюджетен дефицит за 2014 година, преди да изпратят меморандума за разбирателство, договорен от правителството на Румъния с международната финансова институция, до Изпълнителния съвет на МВФ. Това се казва в изявление на службата на представителя на Фонда в Румъния.

"Наблюдаваме развитието на ситуацията и очакваме решение на властите дали желаят да променят необходимите политики, за да бъде осигурено постигането на целта за договорения дефицит", се посочва в изявлението.

Споделяне

Още от Балкани