Румънският президент открито застана зад фондация, вероятна бъдеща партия

Траян Бъсеску (вляво)

Румънският президент Траян Бъсеску не изключи възможността фондация "Народно движение" да предложи кандидат за президентските избори, съобщава агенция Медиафакс, като цитира изявления на държавния глава пред местния телевизионен канал Диджи 24.

Фондация "Народно движение" бе представена официално на 7 април. Председател на фондацията е Мариан Преда, декан на Факултета по социология на Букурещкия университет. Фондацията бе лансирана от няколко съветника на президента Бъсеску, сред които Кристиан Дяконеску, Даниел Фунериу и Себастиан Лазарою. Едната от дъщерите на Бъсеску - Йоана, пък регистрира "Народно движение" като запазена марка още миналата година. Оттогава в румънските медии периодично се спекулира, че това ще бъде новата партия на президента.

Самият Бъсеску не присъства на официалното представяне на фондацията, но след това бе заснет от румънски журналисти в ресторант с основателите на неправителствената организация. На същото място Бъсеску се срещаше с лидерите на Демократично-либералната партия, която неотдавна напусна, припомни вестник "Гъндул".

Румънските вестници цитираха в началото на седмицата Бъсеску да дава шансове за превръщането на "Народно движение" в политическа партия. Пред Диджи 24, той каза, че не изключва "Народно движение" да има кандидат на президентските избори (редовните президентски избори следва да се произведат в края на 2014 г.), а през 2016 г. движението да бъде "изключително силен играч".

По думите на Бъсеску Фондация "Народно движение" в момента е предложение за неангажираните политически. Той изрази увереност, че фондацията ще намери нови "много сериозни" лидери и обяви, че след приключването на президентския мандат през 2014 г. ще се намеси и той.

"Ще извадят на светло нови политически лица от друго качество и друг калибър. След като приключа мандата, ще участвам и аз. Сега само го подкрепям", каза Бъсеску.

Споделяне

Още от Балкани