Румънският президент отстрани замесен в афера с българин министър

Румънският президент Траян Бъсеску подписа в понеделник декрет за уволнението от поста на министъра на комуникациите и информационните технологии Жолт Над, срещу когото се води наказателно преследване. Това съобщи Ромпрес, цитирана от БТА.

На 27 април прокурорите от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма започнаха наказателно преследване срещу министър Над по обвинение в подкрепа на международна престъпна група. Министърът трябва днес да се яви в главната прокуратура, за да бъде изслушан като обвиняем по така нареченото дело за стратегическите приватизации.

Жолт Над е заподозрян, че чрез неговия личен съветник Раду Дончу, е улеснявал изтичането на секретна информация към мрежата за шпионаж на българина Стамен Станчев, консултант на "Креди Сюис Фърст Бостън". Според следователите придобитите данни са облагодетелствали спечелването на търгове за консултантски услуги при приватизацията на редица стратегически дружества, като "Радиокомуникации", "Румънски пощи" и "Ромтелеком".

По същото дело е предприето наказателно преследване и срещу вече бившия министър на икономиката и търговията Кодруц Шереш.

В края на ноември м.г. румънската прокуратура започна наказателно преследване срещу осем души - румънски държавни служители и чуждестранни международни консултанти, сред които българинът Стамен Станчев, по обвинения в икономически шпионаж и държавна измяна чрез предаване на тайни и създаване на престъпна мрежа, която е действала координирано за издаване на икономически тайни и нелоялна конкуренция.

Румънските прокурори представиха стенограми на подслушани разговори между членовете на предполагаемата престъпна група на Стамен Станчев, в които министър Жолт Над е наричан "Шумахер", а Кодруц Шереш - "Хакинен".

Според прокурорите Над е трябвало да проверява постоянно дали телефоните на членовете на групата на Станчев се подслушват от румънските секретни служби.

Споделяне

Още от Балкани