Румънският президент подписа указа за назначаване на Сорин Гриндяну за премиер

Сорин Гриндяну

Румънският президент подписа указа за назначаване на Сорин Гриндяну за министър-председател на Румъния, съобщи националната информационна агенция Аджерпрес.

"Президентът на Румъния, г-н Клаус Йоханис, подписа в петък, 30 декември, указа за назначаване на г-н Сорин Михай Гриндяну като кандидат за поста министър-председател, за да бъде поискано одобрението на парламента за програмата и членовете на новото правителство, съгласно член 103 алинея 12 от конституцията на Румъния", съобщи президентската администрация.

Сорин Гриндяну бе предложен в сряда за премиер от Социалдемократическата партия и Алианс на либералите и демократите. Двете партии имат мнозинство в парламента и вече подписаха споразумение за коалиционно управление.

Гриндяну е на 43 г., по образование математик, бивш заместник-кмет на Тимишоара, припомня "Ройтерс".

Неговата партия спечели с голяма преднина изборите на 11 декември в коалиция с ALDE. Те имат 250 от общо 465 места в парламента.

Гриндяну е второто предложение на социалдемократите, след като президентът Йоханис миналата седмица отхвърли номинацията на Севил Шайдех – близка съратничка на лидера на партията Ливиу Драгня.

Споделяне

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?