Румънският президент разказа на Бил Гейтс за ползата от IT-пиратството

Президентът на Румъния Траян Бъсеску сподели с основателя и собственика на “Майкрософт” Бил Гейтс мнението си за ползата от пиратството. Това стана по време на посещението на Гейтс в Румъния в четвъртък, което бе по повод пускането в продажба на новата операционна система Windows Vista, предаде Ройтерс в петък.

В разговора си с Гейтс Бъсеску обяснил колко много е допринесло пиратското ползване на програмно обезпечение за развитието на страната му.

По думите на Бъсеску пиратството помогнало на младежта да опознае и усвои работата с компютрите и е допринесло за силно развитие на IT-сектора. Гейтс чул от устата на президента, че пиратското ползване на програмно обезпечаване е повишило творческия потенциал на местните компютърни специалисти, много от които впоследствие са се прославили по целия свят.

Гейтс, чиято компания е най-активният борец с пиратството, не е коментирал това неочаквано признание.

Според експертите над 70% от използвания в Румъния софтуер е пиратски. Законите, преследващи нелегалното производство и разпространение на софтуерни продукти, са приети преди повече от 10 години, но и до сега пиратството намира начини да ги заобиколи, коментира Ройтерс.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?