Румънският президент се обяви срещу "фискалната авантюра“ на управляващите

Клаус Йоханис

Румънският президент Клаус Йоханис призова управляващата левоцентристка коалиция да се откаже от водената фискална политика, която според него предизвиква "недоверие" и "несигурност", предаде Аджерпрес.

"Призовавам управляващата коалиция на Социалдемократическата партия (СДП) и Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) да прояви отговорност и да се откаже от този тип фискална политика, която създава недоверие, несигурност и не носи полза на никого", заяви държавният глава.

"Предупреждавам най-сериозно политическите отговорни фактори да бъдат благоразумни и да преценяват внимателно, за да не вкарат Румъния във фискална авантюра с тъжен край", подчерта още президентът.

Правителството подготвя серия от фискални мерки, включително прехвърляне на социалните осигуровки от работодателя към служителя, които предизвикаха недоволството на синдикатите. Един от най-големите профсъюзи в Румъния - Картел Алфа, вчера призова държавния глава да се намеси като посредник за решаване на социалния конфликт.

Йоханис определи като "лъжливо" обещанието на правителството, че заплатите ще се увеличат. Той каза, че е направил изчисление, според което след прилагането на планираните мерки един румънец със средна брутна заплата ще получи едва 3 леи (1,27 лева) отгоре, съобщава информационният сайт Зиаре.

"Голямата фискална революция на СДП и АЛДЕ носи на един човек, който сега печели по 2335 леи (992 лева), още 3 леи допълнително (. . . ) На практика обещанието на СДП и АЛДЕ, че заплатите ще се увеличат, е чисто и просто лъжливо", посочи президентът.

Той заяви, че съществува безпокойство в икономическите среди, че в действителност в цели сектори заплатите ще спаднат в резултат на тези мерки.

Друг голям синдикален съюз - Националната конфедерация на свободните синдикати в Румъния "Братство", която представлява над половин милион трудещи се, заяви, че е започнала процедура за обявяване на обща стачка.

Според синдикалистите промените в Данъчния кодекс, планирани за следващата година, ще доведат до спадане на заплатите, особено в частния сектор, както и загуба на работни места. Датата на стачката ще бъде обявена след събирането на необходимите 500 000 подписа, посочи организацията.

Протести планират и семейните лекари, които ще проведат обща стачка в цялата страна на 15 ноември и митинг на Площада на победата в Букурещ, където се намира сградата на правителството, заяви синдикалният лидер Родика Тънъсеску.

Лидерът на Картел Алфа Богдан Хосу подчерта след заседание на Тристранния съвет вчера, че данъкът върху доходите ще спадне от 16 на 10 процента, но същевременно ще се увеличат плащаните от служителя социални такси от 16,5 на 35 процента, което ще рефлектира върху стойността на нетната заплата.

 

Той обърна внимание, че работодателите не са поели твърд ангажимент да увеличат заплатите, за да се компенсира нарастването на дължимите от служителя осигурителни вноски.

Споделяне

Още от Европа