Румънският съд отхвърли искането на Сената за оставката на Моника Маковей

Румънският министър на правосъдието Моника Маковей не трябва да подава оставка, въпреки гласуването в Сената за нейното освобождаване, реши  в сряда румънският конституционен съд, съобщи Франс прес.

Миналата седмица депутати от Либералната партия поискаха съдът да се произнесе дали резолюцията на Сената, в която се иска оставката на Маковей, е задължителна или не.

Според решението на конституционния съд премиерът не е длъжен да се съобрази с мнението на Сената, защото то няма силата на вот на недоверие.

Премиерът Калин Попеску Таричану, който е на посещение в Япония, още не е реагирал на решението на съда.

Въпреки че първоначално уверяваше, че ще подкрепи министъра, Таричану заяви миналата седмица, че ще приеме без коментар становището на съда, посочва Франс прес.

Евродепутати и неправителствени организации го призоваха да остави на поста Моника Маковей, която стана символ на реформата в съдебната система. Тя се ползва и с подкрепата на ЕС заради мерките срещу корумпираните политици на високи постове.    

Реформите, предприети от Маковей, позволиха на Румъния да избегне изключително строга предпазна клауза, която би позволила на Брюксел да отложи с една година влизането ѝ в ЕС, коментира още агенцията.

Споделяне

Още от Балкани