Румънският съд отмени ареста на танкера "Места"

Румънският съд уважи молбата на параходство "Български морски флот" срещу иска на румънската фирма "Феър уей меритайм" за задържането на българския танкер "Места" в пристанището на Констанца, съобщи БТА.

Катери на "Феър уей меритайм" са използвани в спасителната операция по потушаването на пожара на "Места", който избухна на 7 май. Президентът на фирмата Михаил Сереску е подал иска за задържането на танкера, заради спора с българското параходство по исканата от него сума за спасителната операция. За ползваните катери фирмата е поискала 888 000 долара. Румънската морска администрация от своя страна претендира за още 850 000 долара за възнаграждение на участниците в спасяването.

Българският юридически екип продължава преговорите с румънците за исканите пари. Наетият от параходството местен адвокат е защитил пред съда тезата, че исканата сума - общо 1,738 млн. долара, надхвърля регламентираните суми от международната арбитражна практика - 15 - 20 на сто от стойността на спасения морски съд след претърпяната авария.

От "Феър уей меритайм" все още не са представили разбивка на исканата от тях сума. Според ръководството на БМФ тази сума значително надхвърля реалната стойност на операцията и доказателства за твърдението ще бъдат внесени в съда.

Още от България

Изненадани ли сте, че Антикорупционната комисия не откри нередности около "Апартаментгейт"?