Румънският Сенат прие спорните промени в правосъдното законодателство

Румънският Сенат прие спорните промени в правосъдното законодателство

Горната камара на румънския парламент одобри вчера пакет от закони за правосъдни промени, но опонентите им казаха, че ще поискат от Конституционния съд да ги спре, защото отслабват независимостта на съдебната система, съобщи Ройтерс.

Тази година съдът вече се произнесе, че някои поправки в тези закони трябва да бъдат преработени. ЕС е обезпокоен, че исканите мерки ще спрат напредъка в борбата с корупцията по високите етажи в една от страните членки, която има най-големи проблеми с вземането на подкупи, отбелязва Ройтерс.

Критиците, сред които има и магистрати, казват, че промените ще отслабят независимостта на съда, като дадат на политиците прекалено голям контрол върху системата. С едно от ключовите изменения ще се премахне правото на президента да налага вето на правителствените номинации за главен прокурор.

 

Друга оспорвана разпоредба ще даде право на финансовото министерство да удържа загубите, причинени от съдебна грешка, от съдията, издал присъдата, а не от държавните фондове. Според критиците това може да повлияе неблагоприятно на вземането на решения от съда.

Одобрените от Сената закони предстои да бъдат изпратени за подпис на президента Клаус Йоханис, за да влязат в сила. Тази година той заяви пред ЕС, че ще се бори за независимостта на съда.

Опозиционни групировки, сред които центристката Национално-либералната партия, казаха вчера, че ще оспорят законите пред Конституционния съд, който може за втори път тази година да спре приемането им.

Споделяне

Още от Европа