Румънският тираджия обвинен за катастрофата на "Хемус"

Румънската цистерна причини тежката катастрофа на "Хемус"

Несъобразена с пътната обстановка скорост на румънската цистерна е станала причина за тежката катастрофа магистрала "Хемус" преди ден, обявиха от МВР във вторник, позовавайки се на събраните досега данни от разследването.

 

Шофьорът на камиона е 45-годишен румънски гражданин. Той е задържан в ареста за 72 часа с прокурорско разпореждане по обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от един човек. Предвиденото наказание е от 5 до 15 години затвор.

 

При катастрофата загинаха двама души, а много бяха ранени. От "Пирогов" съобщават, че няма промяна в състоянието на двамата пострадали, които бяха приети в тази болница. Това са 11-годишното момиче с контузия на белия дроб и контузия на ребрата, както и 22-годишен мъж с рана на бузата и контузия на шията.

 

Тежката верижна катастрофа на магистрала "Хемус" беляза в понеделник официалното откриване на пътен възел "Яна", свързващ Околовръстното шосе в София с магистралата.

 

Това съвпадение силно политизира инцидента. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на правителството и настоя прокуратурата да се самосезира за "престъпното нехайство на строителната министърка". Той отправи обвинение към управляващите, че катастрофата е била причинена от забавеното пускане на пътния възел и нервността на шофьорите, престояли часове в километричното задръстване.

 

"Недостойно е политици да се опитват да трупат дивиденти от трагедията на хората", отговори му министър Десислава Терзиева.

 

Катастрофата се случи в близост до пътния възел, но в лентата за влизане в София, а не на изхода, където бяха километричните задръствания.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?