Румънският външен министър подаде оставка заради гласуването в чужбина

Титус Корлъцян

Министърът на външните работи на Румъния Титус Корлъцян обяви, че подава оставка, след като хиляди румънци излязоха на протест в защита на сънародниците си зад граница, които не успяха да гласуват в първия тур от президентските избори в Румъния на 2 ноември, предаде Ройтерс в понеделник.

Румънците в чужбина се оплакаха от дълги опашки и недостиг на бюлетини, което им е попречило да упражнят правото си на глас. След скандала премиерът Виктор Понта заплаши Корлъцян с уволнение, ако не бъдат взети мерки за балотажа на 16-и ноември.

В събота обаче Корлъцян заяви, че в чужбина ще има повече тъмни стаички за гласуване, но няма да се увеличава броят на избирателните секции.

"Информирах преди малко министър-председателя на Румъния, че съм решил да върна мандата на министър на външните работи. Не мога да приема и няма да приема да наруша закона и законността, не мога да приема институцията министерство на външните работи да бъде принуждавана да нарушава закона и законността с мотиви от политически, предизборен интерес на господата Бъсеску и Йоханис", заяви министърът на пресконференция днес.

Премиерът социалдемократ Виктор Понта, който е фаворит на президентските избори, обяви, че е приел оставката на Корлъцян и назначи Теодор Мелешкану, бивш директор на Службата за външно разузнаване и бивш външен министър. Той беше сред кандидатите на първия тур на президентските избори и изрази подкрепата си за Понта на втория тур.

Понта спечели първия тур с преднина от 10 процентни пункта пред Клаус Йоханис, етническия германец, кмет на град Сибиу, подкрепян от две дясноцентристки партии.

Според Ройтерс в чужбина живеят 4 милиона румънци. Настоящият президент Траян Бъсеску спечели с преднина от 70 000 гласа през 2009 г., до голяма степен заради над три четвърти от вота в чужбина.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа