Румънският външен министър уволнен заради обиден коментар към протестиращите

Румънският външен министър уволнен заради обиден коментар към протестиращите

Премиерът на Румъния Емил Бок обяви, че е поискал оставката на министъра на външните работи Теодор Баконски заради обидни изказвания срещу участниците в протестните акции, които се провеждат през последните дни в страната, съобщи Франс прес.

"Съжалявам за изказванията на някои мои колеги по отношение на демонстрантите. Извинявам се на румънските граждани. Реших да поискам оставката на външния министър Теодор Баконски заради неговите думи", каза премиерът по време на извънредна сесия на румънския парламент.

Баконски нарече протестиращите "некадърни и бесни мизерници" и ги сравни с миньорите, които през 90-те неколкократно използваха насилие, за да променят политическия курс на страната.

В момента той е в Брюксел за срещата на външните министри на страните от ЕС. За да влезе в сила, решението трябва да бъде одобрено от президента Траян Бъсеску.

Баконски е заместник-председател на управляващата Демократично-либерална партия. Неговата партия му бе възложила да води диалога с гражданското общество.

Макар че по време на протестите на 14 и 15 януари се стигна до стълкновения между силите на реда и част от демонстрантите, основно футболни фенове, те приключиха само с ограничени по мащаб материални щети.

Повечето демонстрации в Румъния, в които участват хиляди граждани, протестиращи срещу правителството, политическата класа, корупцията и бедността, преминават мирно.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?