Румънският журналист Джордже Бухнич обжалва присъдата си, наложена от съда в Русе

Тричленен съдебен състав на Русенския окръжен съд ще гледа в четвъртък делото по обжалването, заведено от румънския журналист Джордже Бухнич срещу присъдата му, издадена от Русенския районен съд на 3 декември 2004 г.

Тогава Бухнич бе осъден на глоба от 1000 лева за това, че две седмици по-рано е носил и използвал без разрешение т.нар. специални технически средства за заснемане на обекти по българската граница. Това деяние попада под разпоредбите на чл. 339 а от Наказателния кодекс.

В действителност журналистът от частната румънска телевизия Про ТВ се опита да заснеме с камера, монтирана в очилата му, как се пазарува незаконно в български безмитни магазини на КПП Дунав мост. Тогава той бе арестуван от българските гранични власти и обискиран, при което бе иззета камерата му. Силният обществен натиск обаче принуди съдът да промени мярката му за неотклонение и той бе освободен под гаранция.

Бухнич мотивира в съда действията си с желанието с журналистически средства да се разкрие корупцията по българо-румънските гранични пунктове.

Случаят “Бухнич” предизвика силен отзвук в българските медии, като политици и общественици поставиха наново въпроса за използването на скритите камери или микрофони от журналистите, когато става дума за случаи от голям обществен интерес. Тогава се чуха обещания, че прословутият член 339 от НК ще бъде преразгледан, но това не се случи до ден днешен.

Преди делото на Бухнич в четвъртък русенски адвокати са коментирали пред БТА, че защитата на журналиста напразно е очаквала да се осъществят обещанията, че до началото на март 2005 г. ще бъде променена разпоредбата на член 339а от НК и използването на специални технически средства ще бъде декриминализирано при случаи с голям обществен интерес.

Споделяне

Още от България