Румънският журналист осъден на 1000 лева глоба за скритата камера

Съдът в Русе осъди на 1000 лева глоба румънския журналист, снимал със скрита камера българските безмитни магазини на ГКПП Дунав мост.

По време на процеса, състоял се в петък, русенската прокуратура поиска година и половина условна присъда и три години изпитателен срок за кореспондента на телевизия PRO TV Джордже Бухнич, обвинен за незаконно използване на специално техническо средство.

Освен глобата от 1000 лв., Бухнич бе осъден да плати разноските по делото, а намерената у него вградена в очилата скрита камера се конфискува. Глобата най-вероятно ще бъде внесена в понеделник, когато съдът ще гледа и мярката за неотклонение на журналиста, на когото е забранено да напуска България.

На процеса присъстваха представители на три румънски телевизии, много български журналисти, репортери от световни агенции.

Повдигнатото от българската прокуратура обвинение срещу Бухнич съвпадна с образуваното от прокуратурата предварително производство срещу журналисти от ББС, заснели със скрита камера Иван Славков да дава съгласие за подкуп.

Според адвокатите на обвиняемия румънски журналист за решението си съдът се е позовал на "множество смекчаващи вината обстоятелства". Те заявиха, че Бухнич ще обжалва присъдата.

Обвинението посочи, че при ползването на специалните разузнавателни средства без разрешение Джордже Бухнич е нарушил три закона и член 32 от конституцията, който гарантира правото на лична неприкосновеност и според който никой в България не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван без негово знание и съгласие, освен в предвидените в закона случаи.

Прокуратурата показа факти, че румънският журналист е снимал български граждани, като умишлено е прикривал забранените от закона специални средства и е осъзнавал, че върши нарушение на закона.

Адвокатът на Джорже Бухнич Деян Цветков отхвърли всички обвинения, тъй като според него дейността на митническите и гранични служби не е от сферата на личния живот и обоснова, че апаратурата на румънеца не е специално техническо или разузнавателно средство.

Другият защитник Милена Дякова посочи, че няма законово определение на специално техническо средство и че България се е задължила да закриля лицата, които сътрудничат при разкриване на корупция.

Цветков атакува митницата, че незаконно е обискирала Бухнич и че съществуващата практика в митническите служби за "личен преглед на пътниците" без съдебно разрешение е незаконна.

Бухнич бе арестуван от българските гранични власти в Русе преди две седмици, когато се опитвал да снима със скритата в очилата видеокамера как български търговци в безмитни магазини продават повече от разрешените количества цигари.

Срещу него бе образувано следствено дело. Ден след той бе освободен, но му бе забранено да напуска страната.

Към журналиста бе предявено обвинение по чл. 339 ал.1 от Наказателния кодекс за притежание и използване без разрешение на специално техническо средство. Наказанието по този член е до 3 г. затвор.

Арестът на журналиста предизвика бурна реакция сред медийната общност у нас и в Европа и предизвика дискусия за отмяната на този член от закона, който на практика заплашва със съдебна разправа всеки разследващ журналист.

Случаят Бухнич бе обсъждан и на най-високо държавно ниво в България и Румъния.

Още по темата
Още от България