Румънското правителство даде на Шеврон да търси шистов газ и петрол

Румънското правителство даде на Шеврон да търси шистов газ и петрол

Румънското правителство одобри петролни споразумения с американската компания "Шеврон", които са класифицирани и веднага влизат в сила, съобщава вестник "Гъндул".

 

Правителството в Букурещ е одобрило петролни споразумения за концесия за изследване-развитие-експлоатация, сключени между Националната агенция за минерални ресурси и Шеврон - втората по големина петролна група в САЩ, за периметрите Вама Веке, Адамклиси и Костинещ.

 

Това е станало след среща на премиера Михай Ръзван Унгуряну с представители на американската компания.

 

Споразуменията влизат в сила от 28 март. Анексът, който съдържа основните предвиждания на трите споразумения, е класифициран. След среща в началото на месеца между премиера и

представители на "Шеврон", официални източници заявиха, че американската компания иска да се подсигури, че може да започне тази година сондиране за неконвенционален газ в Румъния в контекста на решението на България за анулиране на лиценза на "Шеврон".

 

Вестникът посочва, че този въпрос е актуален и на ниво президентска администрация и припомня, че в речта си в парламента в началото на март президентът Траян Бъсеску за първи път говори за икономическия потенциал на експлоатацията на шистов газ в Румъния. Министърът на околната среда Ласло Борбей заяви след това пред агенция Медиафакс, че преди речта в парламента Траян Бъсеску е бил посетен от представители на Шеврон.

 

"Шеврон" има и периметър за проучване и експлоатация в района на град Бърлад, Източна Румъния.

Още по темата
Още от Балкани

Защо управляващите избират Цацаров за шеф на "Антикорупция"?