Румънското правителство оттегля проекта за корупционна амнистия

"Опасността не е отминала", протестите едва ли ще спрат

Румънското правителство оттегля проекта за корупционна амнистия

След пет дни на масови национални протести румънското правителство оттегля спорното постановление за декриминализиране на част от случаите на политическа корупция. Това обяви премиерът Сорин Гриндяну в специално телевизионно изявление в събота вечерта, след като няколко часа по-рано представители на управляващата коалиция дадоха сигнали, че са готови да оттеглят скандалната промяна.

Постановлението ще бъде оттеглено на специално правителствено заседание още в неделя.

Премиерът обяви, че възнамерява да започне обществени консултации по провеждане на правосъдна реформа.

Предвижда се и премахване на декриминализирането на злоупотреби на стойност до 200 000 леи (44 000 евро).

Скандалното постановление бе прието във вторник вечерта от правителството без консултация с парламента и това буквално взриви румънското общество, което след пет дни на многохилядни протести готви за неделя "най-масовия протест в историята на страната".

Президентът Клаус Йоханис определи това развитие на събитията като важна стъпка ъм нормализация, заяви президентската говорителка Мадалина Доброволски.

Част от указа ще бъде внесена като проектозакон в парламента

Премиерът заяви в телевизионното си обръщение, че постановлението на правителството за амнистия и внасяне на поправки в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, което предизвика мащабни протести в страната, ще бъде отменено. По думите му ще бъде намерена юридическа процедура то да не влезе в сила.

"Утре (в неделя) ще проведем извънредно заседание на правителството за отмяна на това постановление", обеща той. "Не искам да внасям разкол в Румъния. В момента тя изглежда разцепена на две части, ако не и на повече, а това е последното, което бих искал", подчерта премиерът, цитиран от световните агенции.

Същевременно Гриндяну уточни, че поправки в наказателните кодекси все пак трябва да бъдат внесени в съответствие с изискванията на Конституционния съд. Затова, след консултации с другите партии, "съответният проектозакон в най-кратки срокове ще бъде представен в парламента", добави той.

"Бързо ще започна консултации с другите партии на базата на решенията на Конституционния съда и наличния текст, с изключение на спорния праг от 200 000 леи, с цел след този диалог в най-кратки срокове да бъде внесен съответен проектозакон в парламента", каза той. По този начин по-голямата част от набелязаните мерки ще бъде реализирана, но със спазване на необходимите процедури и в условия на гласност.

"Взехме решение да отменим това постановление, за да разберат хората, че целта ни не беше защита от правосъдието", заяви редседателят на Сената и лидер на младшия партньор в управляващата коалиция Алианс на либералите и демократите Калин Попеску Таричану. По думите му наред с многохилядните демонстрации в страната е имало и мащабна кампания за дезинформация на населението. "Не става дума да отстъпим пред противника, а да имаме мъдрост и да действаме в интерес на страната", подчерта Попеску-Таричану.

Опасността не е отминала напълно

"Решението е важна стъпка към нормализация", заяви президентската говорителка Мадалина Доброволски. "Правителството извърши груба грешка и носи отговорност за уреждане на кризата, която само създаде. Протестиращите поставят законни, демократични, справедливи искания и правителството трябва да разбере, че гражданите няма да приемат нищо по-малко", подчерта тя.

Лидерката на опозиционната Национално-либерална партия Ралука Туркан призова да се запази бдителност, защото "опасността не е отминала напълно". По думите ѝ са необходими "допълнителни пояснения" и "публични гаранции", за да се сложи окончателно "край на опитите да се спасят корумпираните политици и да се нанесе удар на органите, които водят борба с корупцията".

Протестите едва ли ще приключат

Според много коментатори антиправителствените протести в Румъния няма да приключат с отменянето на постановлението. Докато премиерът говореше по телевизията, някои от демонстрантите на площада пред сградата на правителството, които според по данни на полицията бяха 170 000, скандираха "Оставка, оставка!"

Скоро след това лазерно изображение на картата на Румъня се появи на фасадата на съседна сграда съпроводено с надпис "Ние се събудихме!" По данни на полицията протестите в около 70 града в цялата страна са събрали близо половин милион участници.

"Те трябва да си ходят. Това правителство е некомпетентно. Не искаме това да се повтори. Няма да отстъпим", заяви един от протестиращите пред Ройтерс.

Преди новината за оттеглянена правителственото постановление бе обявено, че за неделя е насрочен най-многобройният протест досега.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?