Румънското правителство раздува държавния апарат с партийни назначения

Намаляването на държавния апарат във второто правителство на румънския премиер Виктор Понта остава мит, пише в сряда в. "Курентул", цитиран от БТА. Институциите ще бъдат силно раздути, като се говори за създаване на най-малко 3300 ръководни длъжности за втория ешалон на партиите, които съставляват Социал-либералния съюз (СЛС), посочва изданието.

Според първите оценки ще има около 60 държавни секретари, към които ще се прибавят 120 председатели на агенции, които ще разполагат с кабинети, лични секретари и съветници. Тоест общо около 1250 души, свързани политически с това, което означава СЛС.

Към тях ще се прибавят председателите на 110 агенции и национални управления, които пък ще имат по двама заместник-председатели, тоест още 220 по-малки шефове, пише "Курентул". Същото ще се случи с 83-те държавни компании, ръководени от директори, които ще бъдат дублирани със заместници. Основната част обаче ще дойде от следващия ешалон, тъй като всички изброени имат право на един или повече съветници.

Цялата тази плеяда от високопоставени държавни функционери има за връх силно раздутият кабинет на самия премиер Виктор Понта. За момента той има най-малко 13 съветници, а вицепремиерът също има право на осем съветници. На свой ред всеки министър има право на най-малко 13 помощници, сред тях началници на кабинети, съветници, секретари и други. Общо 364 души, назначени по партийна линия, към които се добавят други 850 от работните апарати на 57-те държавни секретари, плюс тези на подобните на тях шефове на агенции.

Към тях се добавят 95-мата шефове на болници или застрахователни каси за специалните системи, които са все още централно подчинени, с техните заместници - 17 генерални секретари от министерствата, както и областни управители и заместник областни управители, плюс 1200 изпълнителни директори и заместници. Общо около 3300 души, обобщава вестникът и посочва, че те ще се ползват от съответните привилегии, включително служебни жилища.

Тази бройка идва в допълнение на около 70-те хиляди публични функционери, които работят на централно ниво, напомня "Курентул".

Засищането на клиентелата на СЛС се явява голямо предизвикателство, като тенденцията е да се достигне увеличаване на държавния апарат от времето отпреди кризата, пише "Курентул". Тогава обаче имаше "икономически бум", а сега на Румъния ѝ предстоят трудни години. През 2013 г. страната ще трябва да започне да плаща дълговете си към външните кредитори, а управляващите ще бъдат изправени пред труден тест за запазване на баланса между приходи и разходи, коментира вестникът.

Споделяне

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?