Станишев от името на ПЕС:

"Румънското правителство спазва най-високите демократични стандарти"

Траян Бъсеску обвини противниците си в тоталитарни рефлекси

Виктор Понта и Сергей Станишев на пресконференция в Брюксел

Отстраненият временно от поста президент на Румъния Траян Бъсеску обвини противниците в тоталитарни рефлекси, докато според Партията на европейските социалисти Социал-либералният съюз в Букурещ работи "според най-високите демократични стандарти". Същевременно румънските медии предупреждават, че заради действията на управляващите шансовете на страната за влизане в Шенген са разклатени из основи.

На първата си след отстраняването му от поста пресконференция президентът Бъсеску заяви, че целта му е да спечели референдума на 29 юли и че така защитава не своя интерес или стол, а европейска Румъния.

На 29 юли румънците са призовани да гласуват в подкрепа или против окончателното отстраняване от поста на Бъсеску, който бе суспендиран с гласуване в парламента на 6 юли. Управляващото лявоцентристко мнозинство обвини консерватора Бъсеску в превишаване на правомощия и нарушения на конституцията.

Бъсеску даде каза, че мнозина разчитат на факта, че подкрепата за него е намаляла вследствие на проблемите, през които е преминал заедно с правителството в периода на икономическа криза.

"Бих искал да кажа, че това, което направи Социал-либералният съюз (СЛС) е непочтено. Не е почтено да имаш за цел пълно завземане на институциите на държавата и поставянето им на разположение на партията, и за да легитимираш тази нередност и липса на демокрация, да започнеш да се криеш зад гърба на вота на народа. С този референдум СЛС иска да легитимира тоталитарните си рефлекси. Не знае и не може да управлява, ако не анексира партиите, които представляват Крин Антонеску и Виктор Понта, към институциите на държавата. Те останаха закотвени в начина на управление от периода (на Йон) Илиеску и (Адриан) Нъстасе, когато функционираха като партийна държава", заяви Траян Бъсеску в централата на своята предизборна кампания.

Според него СЛС не е разбрал, че през последните осем години държавните институции са се откъснали от "практиката да действат по заповед на партията".

Не можеш да искаш от един президент, който е избиран два пъти, след осем години мандат и три години икономическа криза, да получи 51 процента от гласовете, каза Бъсеску. Въпреки това той изрази увереност, че румънците няма да участват в този недостоен начин на правене на политика.

Бъсеску предупреди, че от няколко дни правителството прави спекулации на тема брой гласоподаватели в страната и се опитва да намали избирателите от 18 милиона и 200 хиляди на 15 милиона.

Според решение на Конституционния съд референдумът ще бъде валиден, ако в него са участвали над половината от регистрираните гласоподаватели.

ПЕС и Сергей Станишев изцяло подкрепят премиера Виктор Понта

Партията на европейските социалисти (ПЕС) изцяло подкрепя премиера на Румъния Виктор Понта и сме убедени, че неговото правителство работи според най-високите демократични стандарти. Това заяви председателят на БСП и на ПЕС Сергей Станишев на съвместна пресконференция с Понта в Брюксел. Виктор Понта е председател на Социалдемократическата партия (СДП), член на ПЕС.

Напълно сме решени да спазваме всички европейски стандарти, върховенството на закона и конституцията, заяви Понта. Европейските партньори няма да имат повод за загриженост за нас, няма причини за съпоставки с други държави, добави той. По неговите думи Румъния се намира във вътрешнополитическа криза, тъй като се е провалило прилагането на принципа за споделянето на властта между различните институции.

Опитах да работя с Бъсеску, но обещахме на хората реформи в сферата на икономиката и социалните дейности.. Това не може да стане с президент, който блокира приетите от парламента закони, посочи Понта.

Понта иска да възстанови щетите от политиката в Румъния в последните години, която има тежко отражение върху хората, включително по темата за здравеопазването, коментира Сергей Станишев. Той обвини Европейската народна партия, която в последните дни иизползвала таблоиден език спрямо Румъния, което било проява на двоен стандарт. "Ако сравним Унгария и Румъния, премиерът Виктор Орбан изоснови промени конституцията, с последици за следващите десетилетия и без обществено обсъждане, а ЕНП си замълча с разбиране, коментира Станишев.

Според медиите в Букурещ шансовете за влизане в Шенген са разклатени из основи

Шансовете на Румъния за влизане в Шенген са разклатени из основи, пише в четвъртък в свое заглавие в. "Адевърул", цитиран от БТА. Действията на управляващия в Букурещ Социал-либерален съюз (СЛС) рискуват да компрометират усилията, положени през последните години, за да може Румъния да бъде приета в западните канцеларии като заслужаващ доверие партньор, който може да реформира съдебната си система, посочва вестникът.

Вестникът пише, че Румъния вече не може да разчита за присъединяването към Шенген на подкрепата на Германия, която заедно с Франция бяха част от така наречения компромис "присъединяване на два етапа".

Според "Адевърул" коментарът на премиера Виктор Понта в отговор на изявление на германския канцлер Ангела Меркел, "че нито един християн-демократ от ЕС няма да си позволи да оскърбява румънския народ след референдума" (за отстраняване от поста на президента Траян Бъсеску), хвърля във въздуха ключовата подкрепа на Берлин по важни за Букурещ въпроси – от присъединяването към Шенген до бъдещия бюджет на ЕС, от който Букурещ има интерес да получи по-големи суми.

"Адевърул" цитира също публикации в български вестници и интервю на американския посланик в София пред българска телевизия, с които прави разграничение между ситуацията в двете страни с оглед на предстоящия доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка и въпроса за присъединяването към Шенген.

"Адевърул" информира за вчерашната среща в Брюксел на премиера Понта с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, който през последните седмици бе защитавал Понта. В последните дни обаче тонът на Шулц се смени, а първите съмнения бяха изразени от германския социал-демократ във френския печат, посочва "Адевърул". Извънредните постановления на премиера Понта не са най-подходящият метод да се решават проблемите на страната, е заявил Шулц и е признал, че не е имал много приятелски разговор с румънския премиер.

През последните дни тонът на европейските социалисти стана най-малкото по-предпазлив, ако не и тревожен, по адрес на политическите им роднини в Букурещ, коментира "Адевърул".

Под заглавие "Нашият Виктор е по-вреден от техния Виктор" "Евениментул зилей" прави сравнение на положението в Румъния и Унгария, изхождайки от еднаквите собствени имена на премиерите Понта и Орбан. Вестникът посочва, че първите последствия за Румъния биха били блокиране на присъединяването към Шенгенското пространство, блокиране на структурните фондове и възможни проблеми от страна на Международния валутен фонд.

Под заглавие "Колония Румъния" в. "Гъндул" пише в редакционна статия, че светът е реагирал така остро на случващото се в страната, защото се е изплашил. Не от това, че Понта ще отстрани Бъсеску, а защото "група индивиди, с мотива, че действат в името на народа, си позволява да потъпка всичко - правила, процедури, институции, за да поеме спешно пълната власт".

ЕС има нова форма на заразяване, с която ще трябва да се бори, а именно - антидемократични практики в новите страни членки, бивши комунистически държави, като Унгария, а сега и Румъния, където правителството се бори за власт с президента, а конституцията е в риск, пише в друг материал "Гъндул", като цитира публикация на в. "Файненшъл таймс".

Румънските вестници съобщават още, че Националната дирекция за борба с корупцията е започнала наказателно преследване срещу двама прокурори Джордже Балан и Марчел Съмпетру, които са обвинени в злоупотреба със служебно положение. Според информации от подслушани телефонни разговори двамата прокурори са уговаряли с лица от ръководството на управляващия съюз постовете на шеф на антикорупционната прокуратура и на главен прокурор на Румъния.

Споделяне

Още от Балкани