Румънци купуват най-големия дентален дистрибутор у нас

Инвестиционният фонд "Абрис" придобива "ДентаТехника"

Румънци купуват най-големия дентален дистрибутор у нас

Водещият румънски дистрибутор на дентални продукти "Дентотал" (Dentotal) с подкрепата на централно-европейския фонд за частни капиталови инвестиции"Абрис" (Abris Capital Partners) придобива най-големият дентален дистрибутор у нас "ДентаТехника", съобщиха от инвестиционния фонд "Абрис".

Към момента е подписано обвързващо споразумение за придобиването на българския дистрибутор. За да се финализира сделката тя трябва да бъде одобрена от съответните регулаторни органи.

Цената на сделката не е посочена, но в представянето на фонда е уточнено, че "обичайният финансов ангажимент на "Абрис" може да варира от 30 милиона евро до 75 милиона евро". Фондът изкупува изцяло предприятията или придобива мажоритарен дял в тях.

Целта на тази сделка е "Дентотал" да стане лидер в дистрибуцията на дентални консумативи и оборудване в региона, е посочено в съобщението.

Най-големият дистрибутор на материали и дигитално оборудване за пазара на дентална грижа у нас "ДентаТехника" е основано през 1991 г. Негов едноличен собственик е Васил Николаев Попов. Компанията притежава солиден опит в областта на технологичните иновации на българския дентален пазар и доставя продукти в повече от 3000 дентални клиники и лаборатории в цялата страна. Има офиси в София, Пловдив и Варна.

Оборотът на компанията през 2020 г. е бил 7.2 млн. лв., като спадът е 36% спрямо година по-рано. Основната причина за това са локдауните и затварянето на денталните клиники заради пандемията от коронавирус. "ДентаТехника" отчита печалба от 824 хил. лв. през миналата година срещу 1.5 млн. лв. през 2019 г.

"Съчетаването на екипите и опита на "Дентотал" и "ДентаТехника" със знанията и подкрепата на "Абрис" е изключително обещаващо предложение и съм убеден, че заедно ще изведем компанията на следващо ниво", казва Васил Попов, основател и главен изпълнителен директор на "ДентаТехника".

"Ще подкрепим групата в затвърждаването на позициите ѝ на пазара, както поотделно, така и чрез придобивания, за да се превърне във водещата платформа за дистрибуция на дентални продукти в региона на Централна Европа", заявява Михай Замфир, инвестиционен мениджър в "Абрис Кепитъл Партнерс".

"Заедно ще се възползваме от взаимодействието между бизнесите, за да станем предпочитан партньор на зъболекари и зъботехници, както на румънския, така и на българския пазар", добавя Думитру Матей, главен изпълнителен директор на "Дентотал".

"Сделката бележи нашето навлизане на българския пазар, който анализираме от известно време. Това придобиване е отправна точка на стратегията ни за създаване на регионален пазарен лидер в това пространство", коментира Адриан Щенкулеску, партньор и ръководител за Румъния в "Абрис Кепитъл Партнерс".

"Абрис" придоби "Дентотал" през 2019 г. от семейство румънски предприемачи с намерението да създаде лидер на бързоразвиващия се пазар на стоматологични консумативи в региона.

"Абрис Кепитъл Партнерс" (Abris Capital Partners) е независим управител на фондове за частни инвестиции, фокусиран върху възможностите на средния пазар в държавите от Централна Европа. Създаден е през 2007 г. с инвестиционен капитал от почти 1.3 милиарда евро, "Абрис" получава финансова подкрепа от редица корпоративни и публични пенсионни фондове, финансови институции и фондове на американски университети.

"Абрис" има дългосрочен инвестиционен хоризонт и обикновено се насочва към сделки за цялостно изкупуване или придобиване на мажоритарна собственост. Обичайният финансов ангажимент на фонда за всяка отделна транзакция може да варира от 30 милиона евро до 75 милиона евро, като при необходимост са налични и по-големи средства. Консултантският бизнес на "Абрис" работи с екипи базирани във Варшава и Букурещ.

"Дентотал" (Dentotal) е водещ дистрибутор на продукти за дентална грижа в Румъния с повече от 12 000 клиенти - клиники и лаборатории за дентална медицина в цялата страна. Компанията е основана през 1994 г. и се разраства с първата вълна на румънската икономика, като днес наброява повече от 150 служители.

През 2005 г. "Дентотал" изгражда собствена централа в Букурещ. През 2019 г. компанията достига нов етап с придобиването си от фонда за частен капитал Abris Capital Partners.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?