Румънците с бизнес в България могат да използват регистрирани тук автомобили

Румънските власти не могат да задължат румънските граждани с бизнес в България да плащат данъци на румънската държава за автомобилите, които използват, пише румънският в. "Адевърул", цитиран от БТА в петък. Превозните средства, регистрирани на фирми, които работят в чужбина, ще могат да се движат неограничено време на територията на Румъния, въпреки че се ползват от румънски граждани, посочва вестникът.

Със законопроект, който бе одобрен тази седмица от правителството и предстои да бъде гласуван от парламента, румънските власти се надяваха да задължат румънските граждани да пререгистрират автомобилите си в Румъния, отбелязва "Адевърул". Новият законопроект предвижда автомобилите с чужда регистрация да имат право да се движат на територията на Румъния максимум 90 дни, като срокът започва да тече от момента на закупуване на автомобила.

"Опитахме. Но новият закон не може да бъде приложен спрямо автомобилите, регистрирани на фирми, които работят в чужбина. Не може да бъде приложен и спрямо румънците, които имат постоянен адрес или местожителство в чужбина", обясниха специалисти от дирекцията за издаване на удостоверения за управление и регистрация на превозни средства.

Основна цел на властите с новия закон са румънците, които се опитват да избегнат плащането на данъци и такси, като използват автомобили, регистрирани в България, където таксите за регистрация са до шест пъти по-ниски от тези в Румъния, пояснява "Адевърул". Това е основната причина, поради която по пътищата на Румъния в момента се движат 19 800 автомобила с българска регистрация - близо половината от над 45-те хиляди превозни средства, регистрирани в чужбина, посочва вестникът.

Споделяне

Още от Балкани