Румънците са с 27% по-високи доходи от българите

В северната ни съседка средната брутна заплата през юни е 1419 лева срещу 1034 лева у нас

Румънците са с 27% по-високи доходи от българите

Румънците са най-често даваната страна като пример за бедност и ниски доходи в европейския печат. Дори по-често от другата най-бедна страна в обединена Европа - България. Но румънците вече получават с 27% по-високи доходи от българите, показват данни на Евростат, цитирани от бТВ.

Само за последната година доходите в северната ни съседка са се увеличили с над 14%, а долната камара на румънския парламент гласува драстично увеличение на заплатите на лекарите и учителите до 2019 година, като лекарските заплати се очаква да се удвоят и да стигнат 5000 лева за шеф на отделение.

Така румънците убедително печелят битката на честта за предпоследното място за размер на заплатите в 28-членния европейски блок. И все повече се доближават до централноевропейските страни, докато се откъсват от България.

1419 лева е средната брутна заплата в 19-милионата страна на север от Дунав към юни 2017 г. срещу 1034 за най-бедния член на ЕС.

И в България, и в Румъния най-високи са доходите в IT сектора. Румънците, които работят в сферата на информационните технологии, печелят средно по 3250 лева преди облагане, срещу 2159 лева у нас.

Голямата разлика в средните доходи в двете съседки идва от големия брой румънци, заети в индустрията. Работещите в този сектор получават средно по 2600 лева месечна заплата в Румъния срещу 1647 в България.

Заетите в банковия сектор, пенсионното осигуряване и застраховането в Румъния получават средно 2427 лева срещу 1612 лева у нас.

Стартовата заплата на румънски учител е 841 лева като правителството се ангажира да увеличи възнагражденията на младите учители до 1372 лева през 2022 година.

За начало на кариерата си учителите у нас получават 660 лева. Нашето правителство обеща да вдигне стартовата учителска заплата с 15 % още от септември и тя да стане 759 лева преди облагане с данъци.

Съществена е разликата в базовото възнаграждението на лекарите у нас и в Румъния – 1956 лева месечно в Румъния, срещу 1000 лева в България.

Статистиката показва, че няма как да разчитаме да станем по-богати с развитие на туризма, защото единствената сфера, в която заплатите между България и

Румъния не е значителна, е обслужването. Работещите в хотели, ресторанти, магазини и т.н. получават малко под 600 лева у нас срещу около 700 лева в Румъния.

Румъния не държава, на чиято икономика и стандарт на живот някой в Европа завижда. Но 19-милионната страна изглежда все по- богата, ако бъде погледната от Южната страна на Дунав.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?