Румънците се интегрират по-добре на германския трудов пазар от българите

Румънците се интегрират по-добре на германския трудов пазар от българите

Румънците, имигрирали в Германия, си намират по-лесно работа от българите, предаде ДПА, цитирайки експерти по пазара на труда.

Румънците по-рядко прибягват до социални помощи по германската програма "Харц IV", сочи анализ на Германския институт за изследване на пазара на труда и заетостта (IAB) в Нюрнберг.

През март едва 8 процента от румънците, живеещи в Германия, са били безработни, докато при българите този процент е бил близо два пъти по-голям. Разликата е още по-силна при дела на гражданите на двете източноевропейски държави, които се включват в социалната програма - през февруари това са били 11,1 процента от румънците и 26,8 процента от българите, живеещи в страната. Увеличаването на показателя, започнало през предходните месеци, е продължило.

От началото на 2014 г. отпаднаха последните ограничения за граждани на двете страни за участие в германския трудов пазар, припомня ДПА.

Въпреки това българите и румънците са малка част от хората, получаващи помощи, по програмата "Харц IV" - общо 91 800 от 4,429 милиона. През април в Германия са живели общо 582 000 българи и румънци, повечето от които - в Берлин, Мюнхен и Франкфурт.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?