Румънците в България поискаха свои училища

Румънците, живеещи в България, са поискали от официален Букурещ да им съдейства за откриване на румънски училища в страната ни, написа в понеделник румънския вестник „Зиуа”. Това искане се съдържало в писмо на румънци, живеещи в чужбина, до президента, премиера и парламента на Румъния.

Според писмото румънската диаспора поискала да бъде свикан по спешност Върховният съвет за национална отбрана, за да бъде изготвена стратегия за румънците извън границата на страната и приемането на закон за румънците извън пределите на родината им, съобщи от своя страна агенция Медиафакс.

Отвореното писмо е подписано от румънци, живеещи в Украйна, Молдова, България, Сърбия, Германия, Франция, Италия, Испания, Австралия, САЩ и Канада.

Подписалите се в писмото са поискали да бъде реорганизирана службата за връзки с румънците в чужбина, която работи в рамките на правителството, както и деполитизирането ѝ и намаляването на бюрокрацията в нея.

"Чувстваме се изоставени", изтъкват инициаторите на писмото. Според тях извън границите на Румъния живеят десет милиона румънци. "От тях 160 хиляди живеят в България и стотици хиляди в Албания, Македония и Гърция. Те са изправени пред опасността да бъдат асимилирани, защото не са признати като национално малцинство и заради това нямат училища на родния си език", са посочили подписалите се в писмото.

Споделяне

Още от Балкани