Румба легендата Папа Уемба почина на сцената

Папа Уемба

Конгоанската румба легенда Папа Уемба почина буквално на сцената в ранните часове на неделната сутрин по време на музикален фестивал, провеждащ се в крайбрежния град Абиджан, Кот Д'Ивоар, предадоха световните агенции.

Роденият през 1949 г. Уемба е участвал във фестивала FEMUA 2016, когато припаднал на сцената по средата на изпълнение. Видеокадри показват, как членове на бандата му се втурват да му оказват помощ. Той обаче е починал преди да стигне болницата,.

В родината си Конго той е обявен за Краля на румбата. Кариерата му започва в края на 1960-те години, но през 1980-те се мести в Европа заедно с бандата си "Вива Ла Музика" ( Viva La Musica). Работи и с други популярни африкански музиканти и групи. Става популярен със смесването на традиционни африкански звуци със западния рок. Има съвместни творби със звезди като Питър Гейбриъл.

"Папа Уемба е златен глас, творец, който се утвърди с работата си и доказателството за това е, че умря на сцената", каза министърът на културата на Конго Баудоин Банза Муколай Нсунгу.

Споделяне

Още от Общество

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?