Румба легендата Папа Уемба почина на сцената

Папа Уемба

Конгоанската румба легенда Папа Уемба почина буквално на сцената в ранните часове на неделната сутрин по време на музикален фестивал, провеждащ се в крайбрежния град Абиджан, Кот Д'Ивоар, предадоха световните агенции.

Роденият през 1949 г. Уемба е участвал във фестивала FEMUA 2016, когато припаднал на сцената по средата на изпълнение. Видеокадри показват, как членове на бандата му се втурват да му оказват помощ. Той обаче е починал преди да стигне болницата,.

В родината си Конго той е обявен за Краля на румбата. Кариерата му започва в края на 1960-те години, но през 1980-те се мести в Европа заедно с бандата си "Вива Ла Музика" ( Viva La Musica). Работи и с други популярни африкански музиканти и групи. Става популярен със смесването на традиционни африкански звуци със западния рок. Има съвместни творби със звезди като Питър Гейбриъл.

"Папа Уемба е златен глас, творец, който се утвърди с работата си и доказателството за това е, че умря на сцената", каза министърът на културата на Конго Баудоин Банза Муколай Нсунгу.

Споделяне
Още от Общество