Румен Андреев остава единствената "жертва" на полицейския купон

Румен Андреев остава единствената "жертва" на полицейския купон

Няма да има повече наказания в МВР заради купона на шефа на служба КОС Венцислав Рангелов в деня на национален траур, обяви вътрешният министър Михаил Миков във вторник. Така единственият "изгорял" заради празненството е зам.-министър Румен Андреев, който бе и единственият представител на политическото ръководство останал от екипа на Румен Петков.

Миков обяви, че с оставката на Андреев е поета политическата отговорност за участието за висши полицаи в забавата, обявена като благотворителна. "Всички понесоха достатъчен морален укор, а най-висока отговорност пое бившият вече заместник-министър. Все пак става дума за извънслужебни действия".

Няма кой обаче да поеме политическата отговорност за "15-минутното" участие на министъра в празненството на шефа на апелативния съд ген. Веселин Пенгезов, който отбеляза 50-ата си годишнина, часове след автобусната трагедия край Ямбол, в която загинаха 17 души.

Шефът на баретите подаде оставка

Докато Миков разсъждаваше върху "моралния укор", стана ясно, че шефът на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) комисар Георги Узунов е подал рапорт за напускане. Министърът обаче отказа да коментира тази тема.

Срещу досегашния началник на баретите тече проверка на Инспектората в МВР заради купуването на неоправдано скъпа и ненужна техника. Освен това за него се твърди, че е фаворизирал служителка от отряда, с която бил в близки отношения. Служителката, според публикации в медиите, напреднала неправомерно в кариерата въпреки липсата на необходимите качества за това.

В пространно интервю в централен столичен вестник той обаче отрече да е лансирал подчинената си. Според шефа на ведомствения пресцентър Диана Янкулова обаче Узунов не е имал право да дава интервю без разрешение.

Безспорно след причините за напускането на Узунов е и гафът от преди няколко дни, когато баретите проведоха учение без да уведомят колегите си. Този пропуск можеше да струва доста скъпо на МВР, тъй като случаен свидетел на учението се обадил в полицията и съобщил, че видял маскирани да отвличат човек в столичния квартал "Дружба". Към мястото тръгнали униформени, но не открили никого. Само благодарение на това не се е стигнало до "приятелски огън", който най-вероятно е щял да завърши по подобие на инцидента в кв. "Белите брези" от преди 15 години.

Самият Узунов коментира, че е унизен и не иска повече да работи в МВР. Той оплака, че срещу него се води кампания.

В същото време от МВР съобщиха, че министърът на вътрешните работи се срещнал с един от създателите на  и първи командир на група "Алфа" от специалните части за борба с тероризма на Русия. След срещата си с Миков ген. Генадий Зайцев е посетил поделението на СОБТ във Врана. Там той се е "запознал" с програмите за подготовка на българските барети и е изгледал демонстрации на отряда.

Споделяне

Още по темата

Още от България