Румен Гечев: ДПС, ГЕРБ и БНБ искаха банкова ваканция, от БСП и банковата асоциация им попречихме

Държавните институции са позволили политизация на част от банковата система

Румен Гечев, сн. БГНЕС

Миналата събота, след като банковата паника бе обхванала и вложителите в ПИБ, от ДПС, ГЕРБ и БНБ са искали и почти са били наложили идеята за налагане на частична банкова гаранция, която да бъде наложена на всички банки. От БСП обаче се противопоставили на тези идея, а много остро реагирали и представителите на банковата асоциация, което разколебало инициаторите на банковата ваканция. Това обяви в неделя пред БНР депутатът от Коалиция за България Румен Гечев.

Той разказа за проведените миналата събота и неделя в БНБ няколко срещи за овладяване на ситуацията с банките с участието на експерти от БСП, ДПС, ГЕРБ , Асоциацията на търговските банки. Самият Гечев присъствал на повечето от тях.

"В събота до обяд почти се беше наложила позицията, че е възможен вариант на ограничена банкова ваканция. Експертите от БСП не можахме да приемем това, защото според нас не отговаряше на икономическите интереси на страната и защото вредите щяха да бъдат много по-големи от ползите. Очертаваше се като възможен сценарий като се изтъкваше, че това би могла да бъде една решителна мярка, която да покаже силата на държавата и да предотврати възможността за разпространението на паниката и върху друго банки. Но разчетите ни в БСП показваха, че рискът е прекалено голям. Нашите анализи показваха, че към онзи момент проблемът в банковата система не беше толкова голям, колкото си го представяха някои хора.Колегите от ГЕРБ искаха частична банкова ваканция.

На срещата в неделя в БНБ ние ясно изразихме нашата позиция, което разколеба позицията на ДПС, ГЕРБ и БНБ, които искаха банкова ваканция. След нашето изказване от Асоциацията на търговските банки реагираха остро на предложението на ГЕРБ. Тази позиция на Асоциацията на търговските банки,  която съвпадна с нашата позиция, беше важен фактор и той доведе до разколебаване на другите три фактора, взимащи участие в обсъждането и вземането на  решението, което се оказа удачно”, обясни Гечев.

Така на практика Гечев потвърди написаното от седмичника "Капитал" за хода на консултациите и обсъжданите варианти. Според източници на изданието вечерта в събота вече е имало почти готов вариант на действие и дори е имало и проект за решение на БНБ, готов за подписване. Към този момент във всички държавни институции имало пълен консенсус, че временното затваряне на банките е най-удачната реакция на случилото се.

Обратът настъпил в неделя сутринта с решаващата роля на среща в по-широк формат в БНБ. Този път банкерите били по-силно представени, мобилизирани и отново започнала дискусия, в която прехвърчали сериозни искри. Зад неделното решение за банкова ваканция твърдо застанали ДПС, представлявано от Цонев. Категорична подкрепа са дали и представителите на ГЕРБ Владислав Горанов и Ивайло Московски.

От БСП, представлявана от Румен Гечев, били категорично против. Според няколко източника ключова роля за обръщане на решението е имал главният изпълнителен директор на Алианц банк България и бивш управител на БНБ от 1997 до 2003 г. Светослав Гаврийски, който разпалено, но в "разбиваща" и "убедителна" (по думите на присъстващи) реч е обяснил, че това е абсолютно ненужно и погрешно и ще доведе до пълна катастрофа. Тезата на всички представители на банки с чужди собственици е била, че няма да залагат целия сектор заради две банки.

В неделя пред БНР Румен Гечев определи ситуацията като странна – "при здрава банкова система, с показатели, които са по-добри от средноевропейските, ние допуснахме в една и след това във втора банка, което се дължи според мен, че ние обществото като цяло и държавните институции сме позволили политизация на част от банковата система”.

"Видно е, че когато определена банка се използва и за политическо инженерство, тогава резултатите са отрицателни, а в някои случаи могат да бъдат и много тежки. Първата много важна поука е, че банките са за осъществяване на банкова дейност, за улесняване на икономическото развитие и неговото стимулиране, а не за създаването или поддържането на партия или група от партии и това е най-важната поука”, каза Румен Гечев.

Той смята, че държавата разполага с достатъчно ресурс, за да се отвори КТБ на 21 юли. "Това е една сериозна банка с едни сериозни активи, така че е добро решение тя да бъде запазена”, каза Гечев и посочи, че държавата ще участва в увеличението на капитала, което на практика ще одържави тази банка.

Споделяне

Още по темата

Още от България