Румен Гечев от БСП допуска, че закъсали банки клатят правителството с цел да се обезцени левът

Депутатът от Коалиция за България Румен Гечев. Сн. БГНЕС

Осем от българските банки не са в добро състояние, въпреки че някои от тях се опитват да подобрят параметрите си. Това е заявил депутатът от БСП Румен Гечев пред Радио К2, но без конкретизира кои са проблемните банки.

"Средните показатели са много важни, но не е тайна, че като влезем в доклада на БНБ и отчета за състоянието на банковата система, ще видите, че от 30 банки, 22 са в добро състояние, първите 5 банки изкарват 60 на 100 от печалбите на банковата система, но последните 8 банки не са във възхитително състояние, въпреки, че някои от тях подобряват параметрите си", коментира той.

Гечев, който бе министър на икономиката и вицепремиер в правителството на Жан Виденов, когато си спечели прозвището "прозяващата уста", направи паралел със сегашната нестабилна ситуация в държавата и кризата през 1996-1997 г., когато кабинетът падна, оставяйки държавата в хиперинфлация и пълна катастрофа.


"Държавният преврат, който беше направен тогава, имаше за цел да се обезцени допълнително лева и когато правителството подаде оставка на 21 декември, през февруари доларът достигна 3 000 лева. След това, незнайно как за една нощ се върна на 1 500. Превратаджиите спечелиха около 250 млн. долара от този изключително нагъл трик. Тези 250 млн. долара плюс източените пари от банките ги върнаха в приватизацията на безценица и към момента имаме това, което имаме – няколко олигархични групи, които владеят българската икономика, а от там пряко или косвено влияят на политиката", обясни Гечев какъв сценарий се осъществява в момента.

Той пропуска същественото обстоятелство, че след катастрофата "Виденов" следващото правителство на Иван Костов въведе валутния борд, чието съществуване и сега е гаранция за стабилността на лева.

В отговор на въпрос за 300 млн. лева депозит на "Марица изток 2" върнати през БЕХ в Корпоративна търговска банка, Гечев заяви пред Радио К2, че не може да каже дали това е така.

"Мога да обещая да проверя, защото това е решение на правителството, но от вас чувам за подобно нещо. Обещавам да го проверя, но това не са тайни операции и вие можете да го проверите. Имайте предвид, че не става дума за конкретна банка, но ако задаваме въпроса дали парите от българския бюджет следва да отиват предимно в българските банки, по-добре да отиват единствено в Държавната банка за развитие, но там има ограничение и не може да бъде в една банка, но ако попитаме българските бизнесмени и широката общественост, дали парите на данъкоплатците да минават главно през български или главно през чужди банки отговорът ще бъде да минават през български, ако са читави и ако работят и защитават обществения интерес не само собствения си. Пак се стига до баланс на интересите", коментира Румен Гечев.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?