Румен Гечев: Ще гласуваме против правителство, ако няма консултации с БСП

Левицата не би върнала мандата веднага, би опитала да състави кабинет

Румен Гечев

"БСП няма да приеме никакъв диктат - нито на предварително правителство, нито на предварителна програма на правителство, ако не уважат нас и избирателите ни - като се изслуша партньорът, като се видят неговите позиции. Няма как при такъв раздробен парламент която и да е партия да реализира цялата си програма... Не става дума за министерски кресла, а за политики, които могат да изведат България от последното място в Европейския съюз".

Това каза пред БНР проф. Румен Гечев от БСП.

"Не сме доволни от резултатите на изборите. Анализираме причините. Важното е, че запазихме бронзовите медали и че оставаме на политическия терен. Вероятно ще се опре до БСП при разиграването на политическата рулетка в опит за формиране на правителство".

Пред БНР Гечев посочи, че левицата няма да подкрепя подхвърлени състави на какъвто и да е проект на Министерски съвет, при положение че не са спазени политическите правил.

"Който и да предложат, ако стане без консултации с БСП, ще гласуваме против. Нямаме проблем да отидем на нови избори. Водещият въпрос са политиките... Или ще правим нещо сериозно за България, или отиваме на нови избори".

Проф. Румен Гечев подчерта, че БСП няма да върне мандата, ако той стигне до тях, и ще проведе разговори в рамките на парламента.

"Може да формираме коалиционно или програмно правителство", смята Гечев.

По думите му левицата няма как да приеме някои от предложените от ИТН десни идеи като приватизация на Банката за развитие, концесиониране на магистралите или унищожаване на проекта АЕЦ "Белене".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?