Румен Христов: СДС е на дъното, но ще се бори за 500 000 избиратели

Румен Христов сн.бТВ

Новият лидер на СДС Румен Христов обяви, че партията е на дъното и ще се бори за спечелване на доверието на 500 000 избиратели.

Христов беше избран за председател на най-старата дясна партия след 1989 г. в неделя.

СДС е в много тежка ситуация, трябва да започнем да се оттласкваме от дъното, защото сме на дъното, каза Христов пред бТВ. Той отрече твърденията, че неговият избор е един вид преврат срещу бившия лидер Божидар Лукарски.

"Не може да се говори за опит за преврат, ние съвсем открито казахме, че нещата се нуждаят от промяна – нямахме политики, нямахме послания, нарушена беше връзката", коментира Христов.

Той обаче разкритикува идеите на Лукарски за коалиция с националистически партии и изтъкна, че дебат по темата не е воден.

"Искам да говоря за десен консерватизъм, а не за консерватизъм тип националпопулизъм", обясни Христов.

Той обясни, че състоянието на СДС в момента трудно би позволило самостоятелно явяване на вота. Вариантите за коалиция според Христов са три: идейна (само с десни партии със сходен профил, например ДСБ), конюнктурна (с по-голям избор на възможни партньори) и антистатукво (като СДС в началото на прехода – с леви, центристки и десни елементи).

По отношение на ГЕРБ Христов заяви, че партията е управляваща, СДС не участва в управлението, което означава, че е в опозиция. Той поясни, че синията партия ще бъде критична към всички действия на ГЕРБ, които смята за погрешни, но ще подкрепя онези, които преценява като важни за страната. Единствените, с които СДС никога нямало да се коалира, са БСП и ДПС.

Към момента обаче първата задача на партията била да си върне доверието на хората.

"Първо да направим коалиция с тези 500 000 избиратели, после ще говорим за политически коалиции”, каза Христов, най-вероятно визирайки електоралния потенциал на десницата.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?