Румен Миланов: Концентрация на власт в сектор "Сигурност" е вредна и опасна

Уволненият премиерски съветник настоя Бойко Борисов да му се извини

Румен Миланов, сн. БГНЕС

Румен Миланов, освободен от постовете съветник по сигурността на премиера Бойко Борисов и шеф на центъра за анализ на корупционните практики БОРКОР, отхвърли категорично твърдението на Бойко Борисов, че е направил опит да прикрие злоупотребите в работата на отстранения по-рано бивш шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров.

Ден след като премиерът назначи съветник на вицеприемиера Цветан Цветанов за негов наследник на поста секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет, Миланов отново напомня тезата си, че "концентрацията на власт в сектор "Сигурност" е вредна и опасна".

"Никога не съм злоупотребявал с доверието на министър-председателя. Ако съм ползвал името му - това винаги е било с негова санкция. Убеден съм, че достойният начин за действие е министър-председателят да разпореди необходимата проверка и да отправи публично извинение", заявява Миланов във вторник в своя официална позиция, изпратена до БТА.

Реакцията му бе провокирана от думите на Борисов, цитирани в последния брой на в. "Преса", че от негово име "ген. Миланов е оказал натиск върху новото ръководство на НРС да не пуска изготвения критичен доклад за ген. Киров".

Отстраняването на Румен Миланов, считан за един от най-доверените хора на премиера Борисов, стана седмица след министър-председателят уволни Кирчо Киров като свой съветник по сигурността. Киров изкара на този пост два месеца и половина, след като предишните девет години оглавяваше разузнаването, докато новият президент Росен Плевнелиев не го освободи веднага след встъпването си в длъжност.

Кирчо Киров и досега не е коментирал публично факта, че го дават на прокурор заради финансови нарушения в НРС за времето, докато е бил шеф на службата.

В отвореното си писмо Румен МИланов за пореден път развива тезата си, че "системата ни за национална сигурност е неефективна и е необходимо нейното развитие и надграждане", като припомня мнението си, че съсредоточаването на власт в този сектор е вредно и опасно.

Позицията на Миланов е поредният аргумент в посока на предположенията, че разрив в отношенията му със силовия вицепремиер Цветан Цветанов е истинската причина за свалянето на доверието към него от страна на Борисов.

"Поддържам позицията си, че концентрация на власт в сектор "Сигурност" е вредна и опасна. Тя трябва да бъде компенсирана с по-високо ниво на координация и контрол, както и с диалог между отделните структури. Фигурата трети вицепремиер по сигурността не е теза, лансирана от мен. Още по-малко имам подобни амбиции", добавя още Миланов.

По повод мнението на премиера Борисов, че ръководството на БОРКОР не е свършило достатъчно работа, вече бившият шеф на новата структура припомня, че центърът е създаден с постановление на Министерския съвет, без обаче да има здрава законова основа за това.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?