Румен Ненков: Конституционният съд е зависим при взимането на решения

Институцията не трябва да е безконтролна, а да се отчита пред обществото

Румен Ненков: Конституционният съд е зависим при взимането на решения

"Има причини за тревога, че Конституционният съд е зависим при взимането на решения. Достойният съд не се сгъва и не подпира глава пред силните на деня". Това заяви конституционният съдия Румен Ненков пред Нова телевизия по повод решението на съда по случая с Делян Пеевски.

Преди дни Конституционният съд (КС) бетонира Пеевски като депутат. Изборът му за председател на ДАНС взриви общественото недоволство и даде началото на протестите през юни. Въпреки че Пеевски даде интервю като председател на ДАНС от кабинета си в службата, КС повторно обяви, че депутатът от ДПС е трябвало да подаде оставка като народен представител, за да загуби депутатският си мандат.

Попитан кой отказва натиск върху КС Румен Ненков отговори, че "това е една система от персонални и всякакви други връзки“. "Аз не мога да кажа, защото на мен никой не е посмял да ми влияе", каза Ненков. Той допълни, че неговата съвест го кара да говори, "защото имам чувството, че има нещо гнило в Дания".

На уточняващи въпроси какво има предвид, Ненков отговори, че първата работа на Конституционния съд е трябвало да бъде "да пометем собствения си двор".

"Конституционният съд не трябва да е безконтролна институция, работата му трябва да бъде ясна и публична", смята Ненков.

Той припомни, че е предложил да се въведе принципа на случайното разпределение на делата, както и КС да се отчита пред обществото на редовни брифинги, да се разясняват решенията и последствията от тях. За съжаление нито едно от тези предложения не беше прието, отбеляза Ненков.

Според него въпросът е дали конституционните съдии защитават някакви принципи или на базата на някакви пристрастия и лични връзки създават комфорт на управляващите.

Ненков заяви още, че вече е на 60 години и няма да прави повече кариера, но бе категоричен, че няма да се въздържа да говори.

Споделяне

Още по темата

Още от България