Румен Ненков ще предложи промени срещу лобистките решения в Конституционния съд

Трябва да се създадат условия, ”решенията на КС да бъдат сбор от независимите воли”

Румен Ненков ще предложи промени срещу лобистките решения в Конституционния съд

Конституционният съдия Румен Ненков съобщи, че ще предложи в понеделник промени в правилника на Конституционния съд (КС), но не даде подробности какви ще са те.

”В понеделник още на моите колеги ще им изпратя едно предложение със 7-8 точки за промяна на нашия правилник. Защото нещата не са непоправими…Не са непоправими от гледна точка, че могат да се създадат условия решенията на КС да бъдат сбор от независимите воли и преценки на 12 отделни съдии.., а не от лобиране, от събиране в кабинети и така нататък, предварително”, заяви Ненков пред Нова телевизия.

По-рано тази седмица съдията докладчик по делото ”Пеевски” коментира, че не  е убеден в независимостта на КС.

”Не говоря против колегите си. Смятам, че не всичко е загубено, смятам, че много неща могат да бъдат поправени. Някои биха казали ”ама защо го казвате чрез медиите”. На какво да разчитам, ще ми бъде ли обърнато внимание, ако няма… У нас нещата, както беше и в съдебната система – случен принцип на разпределение на делата, срокове за насрочване, планиране на отпуски. Това са въпроси, които без външен натиск като че не могат да бъдат решени. Просто хората предпочитат да си живеят по инерцията, която е много по-удобна за тях.”, каза още Ненков. 

"Биха ме обвинили, че добре, това не е ли вътрешен въпрос на Конституционния съд? Значи, не е вътрешен въпрос на Конституционния съд, защото конституционните съдии не са един клуб от богоизбрани 12 човека, които могат да си позволяват всичко. Те трябва да бъдат под строгото наблюдение най-малкото на обществото. Това, което те правят, трябва да бъде ясно за обществото. Не трябва да има решения "на тъмно”, решения, взети в една друга среда, освен академичната среда на залата, в която заседават", добави Румен Ненков.

Той посочи, че не се отъждествява с Дон Кихот, защото има и  други хора, които го подкрепят.

”Например предишният председател на ВКС – г-н Благовест Пунев и други колеги съдии не само в лични разговори, а и публично са готови да подкрепят моето становище, че продуктът, който създава КС, дори от гл. т. на организацията на работата и на доброто правосъдие, на изработените международни дори стандарти в това отношение, не е на висотата на съвременните изисквания”, каза Ненков.

Във връзка с искането на Реформаторския блок всички институции, които могат, да сезират Конституционния съд, за да върнат казуса с Делян Пеевски за ново разглеждане, Ненков посочи, че ”кризата във връзка с този казус може само да се задълбочава, но няма да дам никакви съвети на възможни предложители и вносители на искания, защото това значи, че нарушавам основни принципи в правосъдието”.

Във връзка с решението на КС да отмени лустрационните текстове в Закона за радиото и телевизията, Ненков, който не участва заседанието по здравословни причини, посочи, че е било очаквано.

Споделяне

Още по темата

Още от България