Румен Овчаров: Бъркаме в подхода за "Белене" и "Турски поток"

Румен Овчаров: Бъркаме в подхода за "Белене" и "Турски поток"

Правителството бърка в подхода си за реализацията на проектите за строеж на АЕЦ “Белене" и на газопровода "Турски поток“ през България, смята бившият министър на енергетиката Румен Овчаров от БСП.

Според него и в двата случая документацията за изпълнение на плановете не е достатъчно добра. В подготвената от министъра на енергетиката Теменужка Петкова процедура за търсене на един стратегически или няколко миноритарни инвеститори в АЕЦ "Белене“ има много пропуски, посочи Овчаров пред бТВ в петък. Сред тях са неясните цени на електроенергията, която ще се произвежда от ядрената централа. При това положение е съмнително, че ще се появят големи консуматори на ток, които да поискат да сключат договори за изкупуване на тока от АЕЦ "Белене“.

На такъв интерес правителството разчита, за да може на база на подобни контракти да се защити проектът пред банки, за да получи изгодно кредитиране.

По думите на Овчаров основният проблем на проекта "Белене“ е доверието. "И сега, когато четем новата процедура, която са ни предложили в Народното събрание, аз поне си мисля, че тази процедура не създава основания за кой знае какво възвръщане на доверието“, каза Овчаров.

По негово мнение това, което пречи на проекта е, че българската държава не знае какво прави с този проект и че веднъж на десет години се променя позицията по него – веднъж го строим, след десет години не го строим, след това започваме пак да го строим. Според него това отблъсква инвеститорите.

"Когато на първата част на процедурата си написал, че цената трябва да бъде 10 милиарда, не повече от 10 милиарда евро, а по-нататък в осмия етап си написал, че тя трябва да бъде 9 милиарда, не повече от 9 милиарда, очевидно, че тука някой е гледал в тавана и е писал цени“, обясни бившият енергиен министър.

Според него към реализацията на газопровода "Турски поток“ трябва да се подходи внимателно и първо да се видят резултатите от пазарния тест за интерес от страна на доставчиците за ползването на този маршрут. Такава процедура тепърва ще бъде обявена от държавния оператор "Булгартрансгаз“ и Овчаров смята, че чак след нея трябва да се вземе окончателното решение за газопровода.

Той отбеляза, че минаването на "Турски поток" през България е в наша полза, но не трябва да прибързваме с развалянето на сегашните договори.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?