Румен Овчаров: Енергетиката се управлява от случайни хора

Румен Овчаров: Енергетиката се управлява от случайни хора

Енергетиката се управлява от случайни фигури - кърпят се дупки, което е признак, че няма сериозна визия за сектора, каза във вторник пред радио ”Дарик” бившият енергиен министър и депутат от БСП Румен Овчаров.

"Всички са случайни фигури в енергетиката. Всички, които в момента управляват енергетиката - казвам го едно към едно, нека да го знаят българите на кого са оставили цялата енергетика, са случайни фигури с изключение на Иван Генов в АЕЦ "Козлодуй", и Митю Христозов, който е в БЕХ. Други имена не се сещам. Всички, включително и тези постове, които изискват специфична квалификация", каза Овчаров.

Той допълни, че не знае какво точно сегашният министър Драгомир Стойнев разбира под "стабилизиране" на НЕК, след като загубата на държавната компания за миналата година е над 400 млн.

"Сега с разни счетоводни хватки ще я докарат до 300 млн. лв. загуба, а задълженията са над 200 млн. Това е кърпене на дупки, не е признак за сериозна стратегическа визия", коментира Румен Овчаров.

Бившият министър смята, че правителството е подходило популистки към идеята за реиндустриализация.

"Кой и по какъв начин определи, че "Химко" е предприятието, което трябва да спасим? Кой направи икономически анализ, който напреви технически анализ, за да видим какво е необходимо, къде ще продаваме, на какви цени ще произвеждаме. Не съм чел такова нещо. Ще спасяваме "Ремотекс". Защо "Ремотекс"? Защо не някое от работещите предприятия, ако щете частни предприятия, които са били управлявани по-добре", попита Овчаров.

Той заключи, че става дума за "проба-грешка" и сподели, че според него не трябва да се харчат пари така.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?