Заради замесването на червения депутат в побоя над бившия директор на ядрената централа

Румен Овчаров и шефът на АЕЦ "Козлодуй" ще се съдят взаимно

Валентин Николов и Николай Овчаров, Сн: БГНЕС

Депутатът от БСП Румен Овчаров и директорът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов ще се съдят взаимно заради изявления около побоя над бившия шеф на атомната централа Александър Николов, станал преди няколко месеца. Това стана ясно в сряда, след като ден по-рано шефът на ядрения оператор заяви пред ТВ7, че финансовите интереси на български депутат към АЕЦ "Козлодуй" стоят в основата на инцидента с предшественика му.

Валентин Николов коментира, че една от версиите за побоя над съфамилника му е за нарушение интереси на български депутат с финансови апетити към АЕЦ "Козлодуй" и разсъжденията на база събраната информация го довеждали до Румен Овчаров. Изявлението на Николов дойде на фона на замесването в побоя и на бившия депутат от ГЕРБ и лидер на партията във Враца Николай Коцев, който подаде оставка от поста си.

Овчаров заяви пред журналисти в парламента в сряда, че ще заведе съдебен иск срещу Валентин Николов, който пък побърза да обяви, че ще внесе контра иск срещу червения депутат.

Валентин Николов представлява институцията АЕЦ "Козлодуй" и като такъв няма право да прави манипулативни внушения, заяви народният представител и бивш министър на икономиката и енергетиката. "Поведението му е типично за уплашен човек, който не знае къде се намира”, каза Овчаров и обясни, че има две възможности за иск срещу Николов – за клевета и за причиняване на морални щети.

Темата "Белене” става все по-интересна и все по-болезнена за управляващите, допълни депутатът. "Стара стратегия на Бойко Борисов е когато загуби битка на полето на аргументите и фактите, да я превежда на полето на компроматите и мърсотиите. Слугинаж да изпълнява мръсни поръчки винаги има. Бог да пази България, ако Яне Янев и Николай Бареков ни пазят от корупцията в страната", заяви Овчаров по повод искането на лидера на РЗС да се създаде предизборна парламентарна антикорупционна комисия, която да разследва всичко и всички.

"Има една чудесна мисъл – Когато те лаят помияри, не е задължително да заставаш на четири крака! Нямам намерение да заставам на четири крака, но когато на помиярите им обръщаш гръб, те си мислят, че се страхуваш от тях", посочи още представителят на БСП по повод обвиненията на Валентин Николов.

От своя страна шефът на АЕЦ "Козлодуй" заяви, че ще заведе контра дело срещу Овчаров. "Първо, защото нямам какво да крия. Второ - категорично нямам никакви връзки с организираната престъпност. Ако под организирана престъпност разбират, трите години в парламента, в които съм общувал с тях – да имал съм такива. И трето – не си спомням в изявленията си да съм обвинил г-н Овчаров в каквото и да е", заяви Валентин Николов.

Тезата за контактите между организираната престъпност и сегашния шеф на ядрената централа обаче бе лансирана от съпартиеца на Овчаров Михаил Миков в коментар за исканата от ГЕРБ временна парламентарна комисия, която да разследва проекта АЕЦ "Белене".

Очевидно АЕЦ "Белене” притесни доста управляващите и доста безумните мотиви, с които е внесено предложението за комисия, което утре ще се гледа в Народното събрание, са част от тяхната безпомощност, заяви Миков пред журналисти в парламента. Около атомната енергетика трябва да се изследват редица други отношения и това са връзките – Коцев – Николов, включително да се върнем и към един позабравен казус от Народното събрание, това са контактите между организираната престъпност и сегашния шеф на атомната електроцентрала, защото очевидно миналото, което утре ще се направи опит да бъде реанимирано, има едничката цел да не се наблюдава сега какво се случва в българската енергетика, обясни Миков.

Явно управляващите са в паника от поредния грозен скандал, в който е замесен депутат, и се опитват да го потушат по най-бързия начин, както те си знаят, като прехвърлят топката в полето на техния опонент, коментира и Мая Манолова от БСП. Никой не пита Коцев какви точно схеми се е опитвал да прокарва в АЕЦ "Козлодуй", допълни тя.

"Както каза Румен Овчаров, ние ще потърсим съдебна отговорност за подобно поведение, защото отсега до изборите ще сме свидетели именно на този сценарий – управляващите, които не могат да озаптят своите местни дерибеи, ще клеветят и ще притискат своя политически опонент", каза Манолова.

Валентин Николов обаче продължава да твърди, че Овчаров има интереси в енергетиката и "това е публична тайна". "Надявам се - в анкетната комисия, която ще създаде Народното събрание, фирмите около кръга Р.Овч. да станат ясни и схемите в енергетиката да бъдат разплетени веднъж завинаги. И понеже Овчаров рецитира руски поговорки, разбирам, че в БСП са фенове на руския фолклор, но аз все пак ще му припомня и една българска: "Гузен негонен бяга”, каза шефът на АЕЦ "Козлодуй", цитиран от агенция "Фокус".

Споделяне

Още от България