Румен Овчаров изслушан хладно в ЕС за III и IV блок на АЕЦ

Румен Овчаров изслушан хладно в ЕС за III и IV блок на АЕЦ

Изказването на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в защита на ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй” е било посрещнато с мълчание от останалите енергийни министри на ЕС по време на срещата им в четвъртък в Брюксел. Това се разбра от думите на самия Овчаров пред журналисти след края на заседанието.

“По-добре ще е реакторите да бъдат пуснати отново, отколкото да се получат по-големи компенсации. При всяко положение, изложението ми по въпроса за двата затворени блока на АЕЦ "Козлодуй" бе изслушано много внимателно. След това министрите не изразиха нито одобрение, нито отхвърляне”, разказа Овчаров. “Това ми дава надежда, че аргументите ми са намерили почва”, изтъкна той пред журналисти.

Пред колегите си Овчаров подчертал, че България няма да иска преразглеждане на договора за членство в ЕС, в който изрично е записано затварянето на двата реактора, но ще да се позове на чл.36 от него, за да се опита да получи съгласие за повторното им пускане. В този член се разрешават определени действия на страна член на ЕС, ако в нея възникнат икономически трудности.

След като вече е ясно, че на Балканите се очертава криза с доставките на ток, България ще се опита да се възползва от споменатия член в договора, за да се издейства запазването на двата реактора, е казал Овчаров.

Европейският съюз е приел ангажименти в енергийната област по отношение на балканските страни, в някои от които вече има тежки проблеми с енергоснабдяването, а други очакват проблеми през лятото. Цените на електрическата енергия също вече се вдигат, в някои случаи драстично, е обяснил пред колегите си министърът.

Той обаче уверил, че България ще спазва стриктно ангажиментите, поети с договора за присъединяване, но не се е съгласил с тезата, че двата реактора са спрени заради проблеми със сигурността на функционирането им.

Ако все пак се окаже, че е невъзможно реакторите да бъдат наново задействани, тогава България ще настоява да получи по-големи компенсации за спирането им. Отпуснатите за тази цел средства са много недостатъчни, е подчертал Овчаров.

“Всяка страна има право да изложи позицията си по определен въпрос, а не да стои с наведена глава и да чака някой да ѝ даде думата и да я извади от унизителното състояние, в което сама се е поставила”, аргументира той позицията си. “Разбирам, че може би създаваме неудобство на някои чиновници, които ще трябва да търсят аргументи “против” или да се съгласят с нас. Това е проблем за тях”, допълни Овчаров. Той даде пример със Словакия и Литва преди две години, когато е трябвало да затворят свои реактори. На базата на преговори двете страни са получили по-големи компенсации.

Овчаров посочи, че миналия месец са изпратени документите за АЕЦ "Белене", изисквани от Европейската комисия в случаите, когато става дума за строителство на нови ядрени мощности.

Липсата на реакция на европейските му колеги за двата блока на “Козлодуй” не е обезсърчила Овчаров, който посочи, че срещата не е била за ІІІ и ІV реактор.

“Не знам по какви причини в ЕС единствено комисарят Пиебалгс едва ли не очаква, че България утре ще въведе в експлоатация ІІІ и ІV блок без да пита никого. Нещо, което беше много твърдо заявено от моя страна, че България е страна, която изпълнява поетите ангажименти и няма намерение да прави каквото и да било в нарушение на тези ангажименти”, каза министър Овчаров.

Вечерта той трябва да се срещне с комисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс, който е категорично против поставянето на въпроса за повторното пускане на реакторите, за да му изложи аргументите, изказани пред енергийните министри.

На срещата си енергийните министри на ЕС обсъдиха новата енергийна политика на съюза, както и важни въпроси от гледна точка на премахване на обвързването между собствениците на системния оператор и вертикално интегрираните компании в електроенергетиката и природния газ. Беше обсъждана също така целта за възобновяемите енергийни източници, заяви Румен Овчаров. 

Споделяне

Още от България