Още високи протекции пред Ангел Марин

Румен Овчаров лобирал за българско гражданство на зам.-шефа на Лукойл-България

Николай Ивчиков

Бившият енергиен министър от кабинета на тройната коалиция Румен Овчаров е съдействал за получаването на българско гражданство за заместник-генералния директор на “Лукойл България” по това време Николай Ивчиков, научи Mediapool.

Според документа, Ивчиков “е гражданин на Руската федерация и специалист с утвърдено име и авторитет в областта на търговия с нефт и нефтопродукти”. От справката, адресирана до правосъдния министър Георги Петканов и предоставена след това на вицепрезидента Ангел Марин, който е дал гражданството на Ивчиков, става ясно, че руският гражданин, “влагайки своите знания и управленски опит в дейността на компанията, която е един от най-големите инвеститори в Република България, допринася ежедневно за просперитета на страната ни”.

Според Овчаров Ивчиков е доказал своите професионални качества, предвид което “би спомогнал за по-нататъшното развитие на икономиката” ни.

Енергийният министър аргументира пред Петканов предложението за гражданство с мотива, че “за страната ни ще е от изключителна важност, ако господин Николай Ивчиков придобие българско гражданство, и да продължи да работи все така всеотдайно за развитието на страната”.

От мотивите не става по никакъв начин ясно защо заместник-шефът на “Лукойл" се нуждае от българско гражданство и с какво повече той допринася за България, отколкото за Полша, например, където също е работил на висока позиция в полския клон на руската компания, или за Хърватска, където е изпратен при основаването на “Лукойл Хърватия”.

Така гражданството на Ивчиков се нарежда до други дадени гражданства на лица, които са се ползвали с високи протекции пред вицепрезидента Марин.

Неотдавна Яне Янев председател на временната анкетна комисия за разкриване на обстоятелствата около дадените помилвания, опрощавания на дългове и българско гражданство по времето на тандема Първанов - Марин, обяви, че президентът Георги Първанов е поискал от Марин да даде българско гражданство и на последната съпруга на руско-литовския бизнесмен Денис Ершов - Елена Генадиевна Ершова.

Ершов бе изгонен от България през 2000 г. заради "заплаха за националната сигурност". Той обаче заведе дело в съда и го спечели, след което необезпокояван се установи трайно в България, където живее и до днес.

Ершова е получила гражданство с указ на Марин от 18 февруари 2010 г., а предложението за него е било на тогавашния културен министър Стефан Данаилов.

Данаилов е мотивирал искането си за гражданство за Ершова, направено през май 2009 г., с факта, че "обществената дейност на госпожа Ершова трайно е насочена към подпомагане на българската култура".

За да бъде достатъчно изчерпателен, днешният депутат от БСП е споменал няколко дарения, които е направила съпругата на бизнесмена със спорна репутация.

Според мотивите ма Данаилов, трябва да се отбележи "изключителна и безвъзмездна материална подкрепа, която Ершова оказва на български културни организации при осъществяване на културната им програма".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?