Румен Овчаров: Няма нужда от актуализация на бюджета

Румен Овчаров: Няма нужда от актуализация на бюджета

Председателя на бюджетната комисия в парламента Румен Овчаров заяви в четвъртък, че управляващите взимат напълно адекватни мерки срещу кризата и ще се ограничи разходната част на бюджета. Според него няма никаква нужда да се прегласува бюджета в парламента. Ден по рано от опозицията настояха за спешна актуализация на бюджета и предрекоха, че тройната коалиция ще остави тежко наследство на следващото управление.

"В момента се мисли да се замарят още 10 на сто от харчовете и да се разходва 80 процента от планираното. Не може и да се говори, че сегашните управляващи ще оставят тежко наследство за следващите", коментира Овчаров пред БНР.

"Опитите на някои хора сега да твърдят, видите ли, че още януари месец трябвало да бъдат взети някакви мерки, са просто несериозни. Този път правителството, и икономическият екип на коалицията действа изпреварващо. Нищо от това, което се случва в момента, не е нещо, което не е било предвидено.
Могат да бъдат свити всички разходи с изключение на разходите, които са записани в отделни пера на бюджета като суми. Като например бюджетът на съдебната система, който, за да бъде свит, трябва да бъде наистина променян Законът за държавния бюджет", посочи Овчаров.

Румен Овчаров добави още, че не са особено удачни опитите да се обвързва проектът за газопровода "Южен поток" с договора за доставка на синьо гориво от "Газпром". Осигуряването на финансиране за изграждането на АЕЦ „Белене” и вероятността да разчитаме само на Русия той коментира така: В условията особено пък на криза парите, образно казано, не миришат, така че всеки милиард или всеки долар или евро, който влезе в България с оглед на инвестиция в страната ни, ще бъде полезен и мен въобще не ме интересува дали е от Русия, от руска банка, от френска банка, от китайска или от не знам каква си банка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?