Румен Овчаров отива в Москва заради газа, “Бургас – Александруполис” и АЕЦ “Белене”

Министърът на икономиката и енергетиката на Румен Овчаров ще замине на двудневно работно посещение в Москва на 31 януари, съобщиха в неделя от министерството.

Посещението е по покана на министъра на промишлеността и енергетиката на Руската федерация Виктор Христенко.

Сред очакваните теми на разговорите между двете страни са за нефтопровода "Бургас-Александруполис", за АЕЦ "Белене", исканията на "Газекспорт" за промени в договора за транзитиране на руски природен газ през България, както и други стратегически въпроси от областта на енергетиката, се казва в съобщението.

Очаква се разговорите за промяна в договора за транзит на руски газ да са основните, след като от руска страна нееднократно бе заявено, че експортното дружество на “Газпром” – “Газекспорт” настоява България да плаща по нова формула транзита на газ през територията си, което ще доведе до оскъпяването на газовите доставки за страната. Настояване за преразглеждане на газовия договор на България с Русия се съдържа и в писмото от “Газпром”, получено в Министерството на икономиката и енергетиката в четвъртък.

Според публичните изявления на министър Овчаров исканията на руската газова компания не са приемливи за България, защото имаме сключен договор. Същото заяви в неделя и вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, който каза пред БТВ, че интересите на страната ни по газовите доставки са гарантирани юридически в договора с “Газпром”.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?