Румен Овчаров отказа да дава обяснения по разследването за мини "Бобов дол"

Румен Овчаров отказа да дава обяснения по разследването за мини "Бобов дол"

Бившият енергиен министър Румен Овчаров отказа да дава обяснения по разследването срещу него за на мини "Бобов дол" по което стана обвиняем в началото на февруари. Той бе призован в столичното следствие в четвъртък, но престоя вътре само около 15 минути, след което обясни пред медиите, че не е заявил нищо пред разследващите.

Овчаров бе привлечен към наказателна отговорност за това, че като министър е разрешил да бъде сключен договор за отдаване на мините под наем на частната фирма "Ораново", която след това получи и концесия за добив на въглища. Според прокуратурата той не е имал право да позволи сключването на договорите за наем и за концесия, тъй като е трябвало да получи разрешение от Министерския съвет.

От държавното обвинение твърдят, че държавата е била ощетена с неизплатена концесионна такса за 557 256 тона кафяви въглища и така е извършван неконтролиран добив на природни богатства, представляващи изключителна държавна собственост. През есента на миналата година Румен Овчаров беше обвинен и за безстопанственост по делото за АЕЦ "Белене".

Споделяне

Още по темата

Още от България