Румен Овчаров подозира политическа поръчка зад проверките в "Лукойл Нефтохим"

Румен Овчаров подозира политическа поръчка зад проверките в "Лукойл Нефтохим"

Бившият енергиен министър Румен Овчаров, който в момента е представител на държавата в "Лукойл Нефтохим", изрази "тежки подозрения", че комбинатът е подложен на административен натиск и допусна, че причините за това са политически. В понеделник той коментира пред Нова телевизия официалната нота на Русия срещу проверките в бургаската рафинерия.

"За последната една година митниците направиха три проверки. НАП е извършила две проверки. Има и проверка на Комисията за защита на конкуренцията", каза Овчаров. Той уточни, че не може да докаже подозренията си. Но намекна, че е възможно тези проверки да са резултат от натиск "зад океана", макар да не му се искало да мисли в тази посока.

Преди ден премиерът Бойко Борисов потвърди информацията, че има нота от руското външно министерство към България и въпросът е защо българските митници проверяват компанията "Лукойл Нефтохим".

"Ние проверяваме всички петролни компании. Когато направят нещо добро като завода, инвестициите си в Бургас, лично отивам, поздравявам ги. Когато проверяваме и търсим максимално доброто за потребителя - качествено и евтино гориво, никой не може да се сърди за това и да ни упрекне", заяви Борисов. "Чувал съм ваши колеги да ни упрекват, че сме приятели с директора на "Лукойл" (Валентин Златев -бел.ред.). Животът показва, че просто сме принципни", допълни той.

Овчаров коментира в понеделник пред Нова тв, че преди месец по искане на председателя на надзорния съвет на "Лукойл" се е провела среща в Министерство на финансите. Тя е била свързана с тръбата, която преди време предизвика разлив и която е трябвало да бъде охранявана от МВР. Сега вече е въведена специална система за автоматичен контрол. Тя обаче не е била въведена доскоро, тъй като не е имало разрешение за това от митниците. Овчаров изтъкна, че за пръв път от 7-8 години "Лукойл" има шанс да излезе на печалба.

"Някой да има изненадан от Румен Овчаров - представителят на държавата се оплаква от проверките на държавата в рафинерията", коментира по-късно енергийният експерт и бивш посланик в Москва Илиян Василев. "Дори от кумова срама - предприятието има същностен принос за бюджета и е повече от нормално проверките да бъдат нон стоп - то затова има и специални звена на НАП и Агенция "Митници" към рафинерията", поясни той по повод проверките в дружеството.

"Не е нормално представителят на държавата да бъде "одобряван за симпатии към Русия" или към нейните представители в България преди да бъде назначен. Нали разбираме, че би било съвършено друго, ако примерно Трайчо Трайков би бил на мястото на Овчаров?", написа Василев на страницата си във Фейсбук.

В сутрешния блок Овчаров заяви, чи не може да каже дали със сигурност има враждебно отношение заради проверките, но разкри, че за последната една година Агенция "Митници" е извършвала три проверки в "Лукойл" - две проверки за събиране на акцизи и една проверка за спазване на закона. НАП от своя страна са извършили две проверки, Комисията за защита на конкуренцията също е проверявала.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?