Румен Овчаров се оплака от приятелски огън преди конгреса на БСП

Румен Овчаров се оплака от приятелски огън преди конгреса на БСП
Бившият депутат Мария Капон внесе в петък в прокуратурата и в антикорупционната комисия на парламента сигнал за корупционни практики и конфликт на интереси срещу депутата от левицата Румен Овчаров. Капон иска държавното обвинение да представи информация дали е стигнало до две офшорни сметки, свързани с бившия енергиен министър или негови близки роднини и предприели ли са действия компетентните органи.

Овчаров от своя страна обвини Капон, че изпълнява поръчка и видя другарска намеса от "Позитано" 20 преди предстоящия конгрес на БСП. Според него някои хора в БСП били свикнали да решават кадрови проблеми чрез оклеветяване. Това била същата група, която преди години "направи цялата работа".

Овчаров подаде оставка като енергиен министър в правителството на Сергей Станишев в разгара на корупционния скандал с бившия шеф на следствието Ангел Александров през 2007 година. Тогава оставка подаде и сегашната говорителка на БСП Корнелия Нинов, която бе зам.-министър на икономиката.

"Тогава мълчах, не ги казах нещата, този път ще ги кажа и то на конгреса. Ако не спрат да се занимават с простотии, този път ще стигнем до край”, посочи Румен Овчаров.

Председателят на парламентарната антикорупционна комисия Яне Янев съобщи, че са разкрити нови факти и обстоятелства около аферата с Румен Овчаров, като министър на икономиката и енергетиката, и столичната топлофикация.

"Аферата Р.Овч. беше започната, но не беше довършена”, посочи Яне Янев.

Инициалите Р. Овч. се появиха за първи път в разгара на скандала в писмо на бившия изпълнителен директор на столична "Топлофикация" Валентин Димитров.

Румен Овчаров каза обаче, че няма никакви притеснения и офшорни сметки. Според него това, че Яне Янев е председател на Комисията за борба с корупцията не му дава право да говори глупости и необосновани твърдения. Овчаров се закани, че ако Янев не обяви какви точно са новите данни за него и в какво го уличават, ще го съди. Същото се отнасяло и за Мария Капон. Все пак имало и опция те да се извинят публично.

"Ако има някакъв позитив за мен, той е, че вече става ясно, че г-жа Капон и г-н Яне Янев вече не се интересуват от дългосрочните ни договорености с Русия или от геостратегическите проекти, които преминават през България, а просто изпълняват една поръчка – да атакуват Румен Овчаров", посочи депутатът от БСП.

Капон вече предаде в прокуратурата сигнал за "ощетяване на българските граждани по секретния междудържавен договор между България и Русия за доставка на природен газ от декември 2006 година", сключен по времето, когато Румен Овчаров бе енергиен министър.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?