Румен Овчаров ще представлява държавата в "Лукойл Нефтохим"

Румен Овчаров. Сн. БГНЕС

Бившият енергиен министър в кабинетите на Жан Виденов и на Сергей Станишев и дългогодишен депутат Румен Овчаров вече ще представлява интересите на държавата в надзорния съвет на бургарската рафинерия "Лукойл" Нефтохим". Решението е взето на извънредно събрание на акционерите в преработвателното предприятие, състояло се на 7 октомври 2013 г. Обстоятелството е вписано в Търговския регистър в понеделник, сочи справка в правно-информационния масив.

Назначението на Овчаров е станало по предложение на представителя на Министерството на икономиката и енергетиката Цветан Цирков за смяната на Росица Косачев, досегашен член на надзора от страна на ведомството, което държи златната акция в "Лукойл Нефтохим".

Сменен е и представител в надзора от руската страна. По искане на мажоритарния собственик на рафинерията – "Лукойл Юръп Холдингс", е бил освободен Олег Дуров и на негово място е назначен Андрей Тихонов, който е шеф на отдел "Чужди инвестиции" в "Нефтена компания Лукойл", Русия, сочи протоколът от общото събрание.

Така след като Овчаров се прости с ролята си на висш партиен функционер на БСП, а изпълнителното бюро на социалистите реши той да не бъде включен в листите с кандидат-депутатите за сегашния парламент, сега енергийният експерт отново се завръща на публичната сцена.

Като министър през 2005 г. Овчаров проведе редица преговори с "Лукойл" за задържане на цената на горивата и през ноември тогава бе подписано споразумение за шест месеца поскъпването на дизел и бензин да е под пазарните трендове.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес