Румен Овчаров: Цената на ЧЕЗ е завишена 1.5 пъти, държавата участва в сделката

Румен Овчаров: Цената на ЧЕЗ е завишена 1.5 пъти, държавата участва в сделката

Сделката за ЧЕЗ е замислена като една тайна продажба на абсолютно неизвестни хора, зад които стоят определени личности, със съдействието на българската държава. Това заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров в петък пред бТВ. Според него това е сделка, която неминуемо включва договорки по отношение на арбитража.

”Няма как да се ангажира новият собственик, ако не се ангажира българската държава, а тя може да се ангажира, като предварително се договори с ЧЕЗ за определена сума. Очевидно сумата е около 300 милиона, като е поет ангажимент част от нея да се върне към новия собственик. Затова и той с такава лекота дава тази висока цена, която е абсолютно нереална”, каза Овчаров.

По думите му цената на ЧЕЗ е завишена 1.5 пъти. Няма как държавата да не участва в тази сделка, категоричен е той.

”Има очевидна договорка с участието на българската държава”, убеден е Овчаров.

”КЕВР бяга от отговорност, при положение че има всички права по закон и по наредба да се намеси”, допълни бившият енергиен министър.

Според него от ЧЕЗ не са предлагали на българското правителство да изкупи дружеството в България.

”По-скоро са предлагали някакви споразумения по отношение на арбитража. ЧЕЗ се опитва да се измъкне от България по терлици в една много сложна ситуация. От една страна, да продаде активите си на изключително висока цена, от друга страна, ако успее да се споразумее по арбитража да прибере още една огромна купчина пари, а ако не успее, да си остави вратата отворена, но вече получили голямата сума за активите в България”, смята Овчаров.

”Влизането, и то по този лаишки начин, на държавата в тази сделка на последния етап с искането за контролен пакет от 34%, не знам на кого въобще може да му дойде на акъла. То дава директен довод на ЧЕЗ да каже: Ето те затова ни малтретираха досега, защото искат да ни вземат. Не знам Бойко Борисов и всички корифеи около него не се ли сещат, че те вече 100% са загубили този арбитраж с тази глупава акция за придобиване на мажоритарен дял”, коментира той.

Споделяне

Още по темата

Още от България