Румен Овчаров вече е аут от "Нефтохим", наследи го Красимир Първанов

Красимир Първанов и Румен Овчаров

Един проруски представител заменя друг проруски представител като носител на златната акция на българската държава в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Рокадата бе официално обявена от Министерството на енергетиката в сряда. Зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов, който като директор на НЕК подписа на своя глава обвързваща клауза за АЕЦ "Белене" в интерес на Русия, но не и на България, заменя бившия енергиен министър от БСП Румен Овчаров като представител на държавата в Надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас".

Първанов е бил избран като носител на държавната златна акция в петролната рафинерия по време на редовното годишно общо събрание на дружеството, провело се на 31 май 2017 г., в Бургас. За работата си като член на надзора Първанов няма да получава възнаграждение.

Намерението за изваждането на Румен Овчаров бе обявено миналия октомври заедно с отстраняването на още двама представители на БСП в държавни енергийни компании. Мотиви за смяната и на тримата не бяха обявени, но действията бяха предприети след силен политически натиск над ГЕРБ за това, че държи бивши министри на БСП в ръководствата на ключови енергийни дружества като "Лукойл", компанията за строежа на газовата връзка с Гърция и предприятието "Радиоактивни отпадъци". Докато Петър Димитров и Асен Гагаузов бяха сменени сравнително бързо, процедурата за Румен Овчаров се забави.

Като министър през 2005 г. Овчаров проведе редица преговори с "Лукойл" за задържане на цената на горивата и през ноември тогава бе подписано споразумение за шест месеца поскъпването на дизел и бензин да е под пазарните трендове. През 2006 г. той предоговори стария контракт с "Газпром", според който от 2013 г. тарифите на газа трябваше да са пазарни, но както се оказа промените са по-скоро в полза на руснаците. През 2007 г. бе принуден да се оттегли от поста си след като името му бе замесено в скандал с бившия шеф на Националната следствена служба Александър Александров, който уволни следователки, изнасяли информация за производства срещу шефа на "Фронтиер" Красимир Георгиев, считан за близък на Овчаров. В скандала изгоряха и тогавашният зам.-министър на икономиката и енергетиката и сегашен лидер на БСП Корнелия Нинова, която била оказвала натиск на следствието, и зам.-министърът на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски (ДПС), който пък рекетирал тогавашния шеф на все още държавния "Булгартабак холдинг" да му дава месечни отчисления и рекламни договори.

Новият представител на държавата в "Лукойл" Красимир Първанов пък бе уволнен като шеф на НЕК през април 2011 г. заради подписано без министерска санкция допълнение към договора за строежа на АЕЦ "Белене".

Предстои вписване на решението на акционерното събрание на "Лукойл Нефтохим" в Търговския регистър към Агенцията по вписвания.

Чрез своя представител в Надзорния съвет държавата е собственик на т.нар. 'Златна акция“ в 'Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, която дава специфични права. Така държавата може да участва при взимането на важни решения в дружеството, като например промяна на предмета на дейност, прехвърляне на дружеството на трето лице, съкращаване на щата и други. Държавата притежава 1 акция Клас А с особени права от капитала на дружеството, припомнят от енергийното министерство.

Споделяне

Още от Бизнес